Denumire: a fost data dupa cel care a descoperit mineralul la inceputul secolului XX si anume mineralogistul George Frederik Kunz.
Descriere: este o varietate de Spodumen din grupul Pyroxenilor, de culoare roz-lila (aceasta culoare fiind data de mangan) motiv pentru care mai este denumit si Ametist de Litiu. Acest cristal prezinta pleocroism puternic, ceea ce face ca intensitatea culorii sa difere in functie de unghiul din care este privit. Din aceasta cauza cristalul este dificil de taiat si fatetat, intotdeauna fiind nevoie sa se tina seama de modul in care va trece lumina prin el in asa fel incat sa se obtina efectul de culoare cea mai intens.
Compozitie chimica: LiAl(SiO 3) 2i(Mn)
Duritate: 6,5 - 7 (din 10)
Luciu: vitros, perlat pe linia de clivaj, transparent sau translucid.
Sistem de cristal: monoclinic, prismatic, tabular.
Culori: roz-lila (Kunzit), verde smarald (Hidenit), galben, vernil, albastru sau alb pentru celelalte varietati de Spodumen.
Varietati: De curand au aparut pe piata pietrelor pretioase variante de culoare galbena, vernil, albastru sau alb, multi dintre dealerii respectabili de minerale folosind deja denumirea de Kunzit si pentru aceste nuante sau combinatii de nuante ale mineralului denumit Spodumen. Kunzit este denumirea variantei roz-lila a mineralului Spodumen. Hiddenit este varianta verde smarald (culoarea fiind data de continutul de crom) a aceluiasi mineral.
Legenda: datorita rezistentei sale termice ridicate, in Grecia antica cristalele de Kunzit au fost folosite pentru protectie, ca un paratraznet impotriva energiilor divine.
Grecii antici credeau ca, prin Kunzit, pot fi unite energiile Cerului si Pamantului.
Nota: Kunzit-ul poate fi gasit in Canada, Mexic, S.U.A., Brazilia, Suedia, Madagascar, vestul Australiei, Afganistan si Pakistan. Impreuna cu celelalte tipuri de Spodumen reprezinta o sursa importanta de litiu.
Atentie: culoarea unora dintre cristalele folosite pentru fabricarea de bijuterii este adeseori intensificata prin incalzire (150 o C) sau prin iradiere.
Culoarea Kunzit-uli paleste daca este lasat mult timp in lumina soarelui.
Ingrijire: datorita faptului ca este o piatra care poate acumula energii negative trebuie descarcata regulat sub jet de apa calduta si incarcata la lumina Lunii sau intr-un grup de cristale de cuart.
EFECTELE ASUPRA PURTATORULUI:
Este o piatra aducatoare de noroc, deosebit de relaxanta si profund spirituala.
Mareste capacitatea de a interactiona cu ceilalti, activeaza functiile cerebrale si lumineaza simturile, creste increderea de sine, vitalitatea.
Respinge negativitatea si elimina blocajele emotionale, aducand dupa sine acceptarea Iubirii Divine.
Consolideaza campul energetic personal, curata aura, activeaza Chakra Inimii si o aliniaza cu Chakra Gatului si cu cel de Al Treilea Ochi.
Ajuta in cazuri de depresie, schizofrenie si atenueaza sentimentele de inferioritate, elimina inhibitiile in relatia cu semenii nostri.
Promoveaza cunoasterea interioara, foarte bun pentru sedintele de meditatie si introspectie.
Stimuleaza sensibilitatea si senzualitatea, ne invata ce inseamna daruirea de sine, intensifica dorinta de a fi de folos si imbunatateste starea de spirit.
Intareste si ajuta muschii inimii, lucreaza impotriva bolilor circulatorii si pulmonare conditionate de stress, elimina blocajele energetice, stimuleaza productia de hormoni, reduce durerile articulare si rigiditatea musculara.
Ajuta in cazul durerilor de spate, neuropatie, este un analgezic puternic in nevralgii, sciatica si dureri de dinti (...evident ca nu poate inlocui stomatologul). Poate ameliora durerea in cazuri de guta sau artrita.
Protejeaza impotriva atacurilor energetice.
Energizeaza apa. Lasati peste noapte o bucata de Kunzit intr-un pahar cu apa. Consumul regulat de apa energizata in acest mod va asigura o productie echilibrata de globule rosii si o circulatie sanguina sanatoasa.
Favorite