Basilica San Giovanni in Laterano
Catedrala unde Papa oficiaza slujbele in calitatea sa de Episcop al Romei, Basilica San Giovanni in Laterano este cea mai veche dintre cele patru biserici importante din oras.
Terenul pe care se afla catedrala Romei a fost candva ocupat de o proprietate a familiei Laterani. Constantin I a obtinut terenul in secolul al 4-lea atunci cand s-a casatorit cu o membra a acestei familii extrem de bogate de patricieni. Mai tarziu, Constantin a donat acest teren in vederea construirii unei biserici. Primele constructii aflate pe acest teren au fost afectate de cutremure, incendii sau razboaie. Biserica ce poate fi vazuta astazi dateaza din 1646, cand Papa Inocentiu al X-lea l-a angajat pe arhitectul Francesco Borromini pentru a restaura basilica ce era pe punctul de a se prabusi. Una dintre fatadele bisericii de astazi a fost adaugata mai tarziu, fiind proiectata de Alessandro Galilei in secolul al 18-lea.
Palatul Lateran, aflat in apropiere, a fost resedinta oficiala a Papei pana cand a fost mutata la Avignon in 1309. Cand papalitatea s-a mutat inapoi la Roma, s-a stabilit in Vatican in loc de Palatul Lateran. Cu toate acestea, Basilica San Giovanni in Laterano a ramas principala catedrala a Romei
Cand Borromini a fost angajat sa restaureze biserica, proiectul sau a dat acestei basilici o infatisare mai mult baroca, lucru care era intr-un contrast marcant cu vechea biserica. Din vechea biserica doar podeaua a ramas neatinsa de noua amenajare. Fatada din partea estica a bisericii San Giovanni in Laterano este probabil cea mai impresionanta si reprezentativa parte a acestei basilici. Cu aparitii in multe filme a caror actiune se petrece la Roma, fatada este dominata de statui albe ale lui Isus si ale apostolilor sai. Usile din bronz foarte vechi au fost luate de la Curia din Forum Romanum.
In ciuda renovarilor drastice, exista inca niste reminiscente istorice cum ar fi un fragment a unei fresce din secolul al 14-lea care il reprezinta pe Papa Bonifaciu al VIII-lea. Mai exista si o masa de lemn in altarul papal care se spune ca a fost folosita de Sfantul Petru pentru a celebra Sfanta Impartasanie. Exista si un fel de acoperis in stil gotic ce dateaza din 1367 si care are o intrebuintare foarte macabra; se spune ca aici se afla capetele Sfintilor Petru si Pavel.
Un lucru cu mult mai remacabil decat aceste relicve il reprezinta statuile care sunt plasate in cele 12 nise create de Berromini in naos. Statuile care au fost adaugate mai tarziu reprezinta pe cei 12 apostoli. Acestea au fost create de o varietate de sculptori celebri, reprezentanti ai stilului Rococo, cum ar fi Francesco Moratti, Angelo de’Rossi si Pierre Le Gros cel Tanar.
Exista si sase morminte papale la San Giovanni in Laterano: Alexandru al III-lea, Sergius al IV-lea, Clement al XIII-lea, Martin al V-lea, Inocentiu al III-lea si Leo al XIII-lea. Dupa Leo al XIII-lea, papii au fost inmormantati la Basilica San Pietro. O vizita la manastirea din apropiere trebuie luata in considerare pentru a admira coloanele si mozaicele unice ce se gasesc aici. Pentru intrarea in manastire se percepe o mica taxa de intrare. Tot separat de biserica se afla si un baptisteriu, ctitorit de Constantin I in anul 315 d.Ch. A fost primul baptisteriu din Roma, forma sa actuala fiind data in vremea Papei Sixtus al III-lea si mai apoi a servit drept model pentru multe alte baptisterii din Roma.