Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Basilica San Pietro HD
1.068 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Basilica San Lorenzo Milano
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BASILICA DIN SAN MARCO-VENETIA
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata San Marco-Venetia-Italia
1.320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Saint Joseph's Oratory-Canada
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma- Basilica San Giovanni in Laterano HD
975 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Basilica San Giovani in Luterani din Roma
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea El Escorial
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Basilica Di San Giovanni in Laterano / ROMA HD
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de cocor
 
  ROMA - Bazilica San Bartolomeo all'Isola
25 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Roma - Basilica di San Clemente HD

 
 
 
 
 
Adaugat de alexandra 18.11.2011  Adauga la favorite 1.411 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Fondata in sec. al 4-lea e.N. intr-o locuinta particulara a unui crestin (titulus) ea a fost imediat dedicata Sfantului Clement, unul dintre primii succesori ai Sfantului Petru. Este considerata una dintre cele mai vechi biserici din Roma. Devastata, in 1084, de catre normanzi, ea a fost reconstruita de papa Pascal al II-lea incepand cu anul 1108 pe ruinele vechiului locas.
Se gaseste la rasarit de Colosseum pe fosta Via Labicana, intre aceasta si actuala Via di San Giovanni in Laterano, la circa 400 de metri.
Intrarea principala are austeritatea edificiilor medievale. Astazi se foloseste intrarea laterala din stanga, dinspre Via di San Giovanni in Laterano. Edificiul a pastrat planul basical din sec. al 12-lea, divizat in trei nave de doua siruri de coloane antice din diverse proveniente. Unitatea sa a fost alterata de decoratiuni baroce din stuc, cu ocazia remanierii din sec. al 18-lea (plafon si fresce de perete).
Mobilierul de marmura este remarcabil in Schola Cantorum sau la amvoanele foarte sobre din care se citeau Evanghelia si Scrisorile. Remarcabil este si candelabrul pentru lumanarile pascale, lucrare a sec. al 12-lea. Imprejmuirea care separa Schola Cantorum de cor apartine bisericii primitive, cu originea ajungand in sec. al 6-lea e.N. Pavimentul de tip Cosmas (sec. al 12-lea) este unul dintre cele mai perfect pastrate in Roma.
Mozaicul din absida este o opera fermecatoare prin culori, care dateaza din acelasi sec. al 12-lea. La bogatia simbolismului se adauga diversitatea si frumusetea stilului. In adancimea calotei, pe un fond de frunze presarat cu mici subiecte crestine, dupa maniera decorativa transmisa de mozaicurile primelor secole, este ilustrata Crucificarea, cu Fecioara si Sfantul Ioan incadrand crucea, cruce ornata cu doisprezece porumbei ce simbolizeaza pe apostoli.
Deasupra, Paradisul, in culori incantatoare, este reprezentat ca o umbrela si cu mana Tatalui tinand coroana Fiului. Sub cruce, cerbii simbolizeaza pe cei ce aspira la botez. Umanitatea este ocupata cu treburile ei. Mai jos de calota, in friza, porumbeii ce pleaca din Ierusalim si Bethleem simbolizeaza Vechiul si Noul Testament.
Sub arc stilul mozaical este influentat de arta bizantina si prezinta alte scene biblice.
O scara conduce la nivelul bisericii inferioare, cea din sec. al 4-lea e.N. Aceea se compunea dintr-un nartex, trei nave si o absida, iar unele fresce din sec. 11-12 si din sec. al 9-lea s-au pastrat bine. Dintr-un anume punct de vedere frescele sunt cu adevarat surprinzatoare. Frazele reprezentate de protagonistii diferitelor scene figureaza, prin atitudine, o veritabila banda desenata, probabil prima din istorie. Un lucru foarte important este acela ca se foloseste o limba de tranzitie intre cea latina clasica si limba latina vulgara.
La un alt nivel, mai coborat decat al bisericii inferioare, s-a degajat vestigiile unui templu al lui Mithra (mithraneum). La celea se ajunge pe o scara antica. Bine conservat, templul are doua banci de piatra laterale pentru initiati. Ca si altadata o statuie a zeului este plasata in adancul sanctuarului.
Publicat de Vladimir Rosulescu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.