Cauze
Cauza abcesului este infectia bacteriana, dar intrebarea este cum s-a produs infectia. De obicei de vina este o carie netratata, care s-a raspandit la pulpa dentara, apoi in tesutul moale si osul maxilarului. Cariile se formeaza datorita neglijarii igienei orale. Infectia mai poate patrunde in dinte prin fisuri cauzate de varsta si uzarea dintelui, abcesul formandu-se pe fondul unui sistem imunitar slabit.
Esecul tratamentului endodontic are deseori ca efect descompunerea osului din jurul radacinii si producerea abcesului sau a unei cavitati pline de puroi.
Este posibil ca infectia sa fi fost prezenta in momentul efectuarii unei lucrari dentare sau protetice. In cazul unei obturatii, bacteriile nu au fost complet inlaturate inaintea obturarii.
Simptome
- durere, umflare si roseata a gurii si fetei;
- diaree, frisoane, febra, stari de greata si voma;
- inflamatia gingiei;
- durere la atingere;
- drenarea puroiului;
- dificultati la deschiderea gurii sau la inghitit;
- prezenta cariilor;
- dinte ridicat;
- sensibilitate dentara la alimente si lichide fierbinti;
Durerea este pulsanta si continua, iar dintele afectat este dureros la atingere. Daca tratamentul este intarziat, infectia se poate raspandi in tesutul adiacent, producand inflamatie, edem si febra. Infectia se poate raspandi si in os. Drenarea abcesului in gura are gust amar.
In general, daca dintele reactioneaza la alimentele si lichidele reci, este un semn bun - inseamna ca nu necesita obturatia canalului radicular. Insa daca dintele reactioneaza doar la fierbinte, nervul nu mai poate fi salvat.
Abcesul la un dinte fara nerv urmeaza mai multe stadii, in functie de nivelul de extindere. La inceput senzatia este de miscare a dintelui, chiar daca acesta nu se clatina. Simptomul poate dura cateva zile, apoi este urmat de senzatia ca dintele este mai ridicat decat ceilalti dinti. Durerea poate fi prezenta sau absenta.
In stadiile ulterioare simptomele sunt o combinatie de durere, discomfort si senzatia ca dintele va exploda. Daca abcesul nu este tratat, se va extinde la os, producand caderea dintelui. In cazurile extreme, infectia se poate raspandi in organism, producand decesul.
Complicatii
Lasat netratat, abcesul poate evolua in doua directii - fie erupe prin piele, drenand puroiul in gura, fie erupe in zona osoasa, circuland pe calea cea mai facila, infectand tesutul si alti nervi. In momentul in care erupe, durerea se poate ameliora datorita eliberarii presiunii, insa pe masura ce infectia se raspandeste, durerea se acutizeaza.
Afectarea tesutului osos produce desfigurarea faciala si caderea dintilor. Alte complicatii ale abceselor dentare sunt sinuzita si raspandirea infectiei in sange.
Diagnostic
Abcesul este suspectat atunci cand durerea se agraveaza la mestecat si la presiune. Pentru detectarea abceselor mici aflate in partea profunda a dintelui se folosesc radiografiile dentare. In urma consultului fizic, medicul stabileste daca abcesul poate fi drenat. Daca sunt prezente frisoanele, diareea, febra, greata si voma, inseamna ca abcesul s-a extins si poate infecta intregul organism.
Intrebati medicul daca s-au produs leziuni permanente in os, daca au fost afectati nervii si care sunt efectele secundare.
Tratament
In cazul in care dintele afectat are canalul radicular obturat, tratamentul cu antibiotice prescris de medic poate ucide bacteriile si duce la vindecare. Daca dintele are nerv, este nevoie de extragerea nervului, drenarea abcesului, curatarea infectiei si obturarea canalului radicular. In cel mai rau caz, se extrage dintele, se curata zona si se lasa sa se vindece.
Persoanele diabetice sunt mai predispuse raspandirii infectiilor, acestea fiind nevoite sa se prezinte rapid la medic, pentru tratament.
Preventie
- Mentineti o igiena orala corecta - periaj dentar de minim doua ori pe zi, utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi si controalele periodice la stomatolog.
- Scadeti consumul de alimente cu continut mare de zahar.
- Cariile tratate din timp previn formarea abcesului.
- Evitati consumul de alcool si tutun.