Ardeiul provine din America de Sud si a fost adus in Europa de catre portughezi si spanioli. Ardeiul asa cum il stim a devenit o leguma indispensabila oricarei culturi. Ardeii sunt de multe feluri:
Ardeiul gras care are o forma de clopot si care este de 4 culori, fiind verde, rosu, galben si portocaliu. Cel verde contine mai multa vitamina C decat citricele iar cel galben si rosu sunt foarte bogati in beta-caroten. Ardeiul verde are in compozitie vitaminele A, B6, C, K, niacina, magneziu, potasiu, tiamina si acid folic. Cel mai sanatos este ardeiul rosu fiind mai bogat decat cel verde in vitamina A si C. Ardeiul gras este folosit in reteta de Ardei umpluti de post.
Ardeiul Poblano are o forma de inima, fiind aproape la fel de iuti ca chilli,si este foarte folosit in bucataria mexicana.
Ardeiul Serrano este un ardei mic, insa foarte iute. La maturitate acesta are o culoare rosie sau portocalie.
Ardeiul Habanero are o forma mai bombata, acesta ocupand locul 3 pentru iuteala.
Ardeiul Cayenne are o forma conica si este subtire, fiind cel mai intalnit sub forma de pulbere, ajutand la o digestie normala, este bogat in vitamine si considerat de multi un afrodisiac.
Plantarea ardeiului se face la sfarsitul lunii februarie, pentru o recolta cat mai timpurie, la mijlocul lunii martie pentru o recolta de vara, iar pentru cei de toamna insamantarea se face la inceputul lunii aprilie. Plantarea se face la o distanta de 40 cm intre cuiburi, iar pentru ardeii iuti se face la o distanta de 30 cm. Ingrijirea ardeiului este relativ usoara, fiind nevoie doar de prasit, udat si ingrasare suplimentara.