Simptomele rubeolei la copii
Stare de rau. Unii copii se pot simti rau timp de mai multe zile pana la aparitia eruptiei. Pot prezenta simptomele unei raceli: tuse, febra, dureri in gat si stare de oboseala generala.
Pete rosii pe piele. Copiii adesea dezvolta numai o erupþie cutanata si prezinta umflaturi la nivelul gatului (se umfla ganglionii), in spatele urechilor si la nivelul scalpului, in partea din spate a capului, fara insa a fi vreun pericol. Eruptia cutanata incepe de obicei pe fata si se raspandeste rapid pe intregul corp al copilului. Exista, de obicei, un numar mare de pete mici rosii. Aceste bubite rosii pe piele provoaca mancarimi, insa vestea buna este ca senzatia de mancarime dispare in aproximativ 3 zile. Eruptia cutanata nu este la fel de ca la rujeola, adica petele nu au culoarea rosu aprins si nici nu sunt atat de uniforme.
Singurul mod in care poti afla ca micutul sau micuta ta are rubeola este sa ii faci analizele sangelui. Acestea din urma se fac pentru a stabili daca infectia s-a instalat, apoi se mai fac dupa 28 de zile de la aparitia primelor simptome pentru a afla daca exista o schimbare a nivelului de anticorpi (proteine formate de catre organismul copilului, care il ajuta sa lupte impotriva infectiilor).
Tratamentul in cazul rubeolei la copii
Tratament medicamentos sau pe baza de antibiotic pentru tratarea rubeolei nu exista.
Insa va prezint cele mai importante mijloace de controlare a bolii.
-consum crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea ;
-se recomanda repausul;
-paracetamolul se poate administra la copii doar daca prezinta febra. Nu se administreaza aspirina copilului datorita corelatiei dintre aceasta si sindromul Reye.
-Se tine copilul izolat la domiciliu;
-se face o igiena adecvata si o imbaiere cu grija.