Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lipsa de fier, cauza oboselii cronic
1.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DUSUL RECE | MERITA SAU NU?
623 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bere - pentru oase puternice
1.217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tonic de hrean
1.655 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dr. Andreea Moldovan - Vaccinul antigripal
408 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dr. Andreea Moldovan - Vaccinul antigripal
194 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa stim inainte de a face vaccin anti-COVID
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magneziul elixirul tineretii
1.213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Accident vascular cerebral- tratamente naturiste
1.721 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratament pleurezie (apa la plamani)
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

De ce este necesar vaccinul ROR

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.01.2017  Adauga la favorite 1.210 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Unul dintre vaccinurile de care se tem multi parinti este cel contra rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR), din cauza posibilelor reactii adverse. Rujeola duce la deces, asa cum s-a intamplat si in recenta epidemie din tara noastra.

Ce contine si cum actioneaza
Vaccinul ROR contine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (implicat in aparitia oreionului) si rubeolic. Cand in organism patrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabrica anticorpi, care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei. „Ii introduci o parte neagresiva din microb si el, organismul, se crede atacat“, spune Otilia Tiganas, medic primar medicina de familie. Cantitatea de virusuri din compozitia vaccinului nu cauzeaza boala in sine, asa cum se crede, ci pregateste apararea naturala a organismului.

Cand si unde se face
Vaccinul ROR se face la medicul de familie al copilului, primul la varsta de 12 luni, iar rapelul la 5 ani, pentru copiii care implinesc aceasta varsta dupa 2016, iar pentru ceilalti se va face la 7 ani. In cazuri extreme, in zone cu epidemii, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an. Adolescentilor si persoanelor adulte care nu au fost vaccinati impotriva celor 3 boli, li se recomanda, de asemenea, vaccinarea preventiva, mai ales ca, odata cu inaintarea in varsta, manifestarea simptomelor este mult mai agresiva.

Contraidincatii si reactii adverse
Vaccinul ROR este contraindicat in cazul in care copilul are o boala acuta, cu sau fara febra, sau este alergic la ou, desi exista numeroase studii care arata ca se poate administra si in aceasta situatie. In ambele cazuri, decizia de a nu vaccina se ia impreuna cu medicul pediatru sau cu medicul alergolog. Ca toate medicamentele, inclusiv vaccinurile pot da reactii adverse, chiar daca acestea nu se manifesta la toata lumea. Intre cele mai comune se numara febra (< 38,5 °C), eruptii cutanate, nas infundat, rinoree (secretii mucoase, tuse),foarte rar convulsii si encefalita (0,4 – 1/1.000.000).

Ce spun institutiile abilitate
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera vaccinul ROR deosebit de important. „Vaccinul a fost introdus in calendarul national incepand cu anul 2005, acoperirile vaccinale mentinandu-se o perioada de timp peste 95% (tinta OMS). Din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendinta descrescatoare, situandu-se in 2015 la 85,8% (doza I) si la 67% (doza a-II-a)“, se arata in raportul pentru anul 2015 transmis de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Acelasi raport arata ca, fata de anul trecut, anul acesta situatia este mult mai alarmanta, numarul bolnavilor de rujeola crescand de 10 ori, numai in primele 8 luni, cand s-au inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete din tara, 3 copii murind.

Info

Vaccinul ROR nu provoaca autism, aceasta fiind una dintre temerile parintilor care refuza vaccinarea. Potrivit mai multor studii realizate pe milioane de persoane, in Danemarca, Finlanda, Canada, Japonia, Polonia si Asia, nu exista nicio legatura intre ROR si autism.

Sfatul specialistului
Dr. Otilia Tiganas, medic primar medicina de familie, www.otiliatiganas.ro

Rujeola, rubeola si oreionul se previn minunat prin vaccinare. Inocularea (intepatura) se face in brat si nu doare. Spre deosebire de multe altele, acest vaccin chiar este disponibil. Sfatul meu este ca si in cazul in care copilul vostru are sub 1 an, sa va anuntati imediat medicul de familie de orice contact cu persoane infestate cu una dintre cele 3 boli, in mod special in cazul rujeolei.

Cum se manifesta fiecare boala
· Rubeola este o boala infectioasa cauzata de virusul rubeolic si se transmite prin atingerea lucrurilor contaminate.Printre simptome se numara: febra, durerile de cap, rinoreea usoara, ochii rosii. Boala se face o singura data si imunizeaza corpul pentru intreaga viata.

· Oreionul este cauzata de virusul urlian, care se transmite usor prin stranut, tuse sau contact cu obiecte contaminate. Dintre simptome, febra (39-40°C) insotita de frisoane, umflarea obrajilor, durerea in timpul mestecatului sau vorbirii, cefaleea, oboseala, durerile musculare si varsaturile sunt cele mai frecvente.

· Rujeola sau pojarul se raspandeste cu usurinta in colectivitati, virusul transmitandu-se inainte ca boala sa prezinte simptome. Debuteaza cu o eruptie de puncte rosii pe tot corpul (inclusiv pe limba), febra, rinoree si oboseala. Intre alte simptome se numara intoleranta la lumina, pleoapele umflate, lacrimarea abundenta, raguseala si tusea seaca.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.