Canalul Panama (spaniola: Canal de Panama) este un canal important care traverseaza istmul Panama in America Centrala, legand oceanele Atlantic si Pacific. Constructia canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie intreprinse vreodata. A avut un impact enorm asupra navigatiei, deoarece navele nu mai trebuie sa treaca pe drumul periculos prin Trecerea Drake si Capul Horn in punctul cel mai sudic al Americii de Sud. O nava care pleaca de la New York catre San Francisco prin canal traverseaza 9 500 km, mult sub distanta de 22 500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn. [1]
Desi conceptul unui canal in Panama dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, prima incercare de constructie a avut loc incepand cu 1880 sub conducere franceza. Dupa ce aceasta incercare a esuat, lucrul a fost terminat in cele din urma de Statele Unite, si canalul s-a deschis in 1914. Constructia canalului, de o lungime de 77 km, a fost presarata de probleme, cum ar fi bolile (in special malaria si febra galbena), si enorme alunecari de teren. Se estimeaza ca la constructia canalului au murit pana la 27 500 de muncitori.
De la deschidere, canalul a avut un succes enorm, si este in continuare un element indispensabil al navigatiei internationale. In fiecare an prin canal trec mai mult de 14 000 de nave, transportand mai mult de 20378 milioane de tone de marfa.