Satul Chavin de Huantar constituie unul dintre cele mai vechi si admirate situri arheologice din America Latina. Cultura Chavin, una dintre cele mai vechi civilizatii ale Americii de Sud, a fost denumita dupa acest sat situat intr-o vale a Anzilor Peruvieni, la o altitudine de 3.177 de metri. Aici au fost descoperite nenumarate relicve din perioada 1500 i.e.n. - 300 i.e.n., cand aceasta civilizatie domina zona andina care formeaza in zilele noastre statul Peru
Complexul de la Chavin include un templu ce dateaza de acum trei milenii, unul construit acum aproximativ 2500 de ani si o piata circulara ce pare sa fi avut un rol important in cadrul ceremoniilor religioase.
Arheologii au descoperit ca acest templu a constituit un important centru religios la nivel regional, oameni de pe intregul teritoriu andin calatorind pentru a consulta oracolul de la Chavin si pentru a participa la ritualuri religioase.
Cercetarile efectuate de arheologi in templele culturii Chavin au relevat un aspect fascinant -- constructia acestor cladiri a fost planificata astfel incat sunetul reflectat de pereti sa fie o componenta importanta a procesului spiritual ce avea loc in cadrul ceremoniilor religioase.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford lucreaza la stabilirea unei harti a tunelurilor, scurgerilor si holurilor din templele subterane ale culturii Chavin. Acestea surprind prin faptul ca sunetele nu se reflecta ca un ecou obisnuit, ci creeaza un sunet ciudat, despre care cercetatorii cred ca avea un rol in cadrul ceremoniilor religioase. Cercetatorii de la Stanford, specialisti in psihoacustica, stiinta ce studiaza perceptia sunetului si efectul acestuia asupra corpului si psihicului uman, vor sa afle ce efecte avea sunetul din temple asupra celor ce se aflau in interiorul sau in timpul ceremoniilor religioase.