In timp ce Regele Mihai tinea discursuri si poporul scanda numele salvatorului Stalin, viitorul regim comunist se lovea de primii partizani. In martie 1944 Armata Rosie intra-n Bucovina!
Asa incepe lupta oamenilor de rand cu regimul comunist. Securitatea sovietica afla rapid numele soldatilor care-au calcat pe teritoriul rusesc si incepe vanatoarea. Se duce vestea ca soldatii rusi sunt pe urmele lor si ale familiilor lor, iar sate intregi din norul Bucovinei se retrag in munti. Fiecare fuge care incotro, se ascund si merg zile in sir pe jos sperand sa nu intre pe mana rusilor. Stiti ce-i tinea in viata? Speranta ca Churchill se va tine de cuvant, iar armata americana va veni sa-i salveze.
Omul caruia ii datoram documentarea zi-de-zi a rezistentei din Bucovina este Maria Cenusa, o femeie simpla, sotia unui soldat, care a scris intr-un jurnal tot ce-a patimit si care a nascut unicul ei copil intr-o inchisoare comunista, fara medic, fara moasa si fara vreun fel de scutec.
Rand pe rand, toti fugarii din munti au fost prinsi si inchisi. Li se cerea sa declare lucruri false despre membrii familiilor lor, precum faptul ca au ucis civili rusi, ori ca au comis furturi, violuri si alte infractiuni pe teritoriul rusesc si, capul de lista al infractiunilor: uneltire impotriva statului. Mai precis, erau acuzati ca au complotat cu Germania impotriva Rusiei sau a propriului stat. Trebuiau, de asemenea, sa le spuna soldatilor unde-ar mai putea fi si altii ascunsi. In timp ce romanii erau in temnite, sovieticii dadeau foc la sate intregi. Mult dupa 1989 istoricii au documentat ca primii ani de dupa razboi Romania a fost terorizata de furturile, violurile si distrugerile armatei sovietice.
Aceiasi rezistenta s-a nascut si-n Muntii Fagaras, doar ca, rand pe rand, toti dizidentii anticomunisti ajungeau in inchisori. Au existat revolte studentesti, ale clasei muncitoare si ale clasei intelectuale, dar toate fara succes. Iar asta era abia inceputul.
Colaboratori
Claudia Bedea
Raul "Kraul" Cracea