Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maria, regina noastra - un film de Marian Baciu
2.655 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Nicolae Iorga
878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un secol de istorie
1.658 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pravila de la Govora
867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bahrain - O scurta istorie
990 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Strania istorie a comunismului romanesc
1.427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la Istorie : Iuliu Maniu, destinul unei vieti
1.304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania si dictaturile ei - Gheorghe Gheorghiu Dej
1.439 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Carol al II-lea
1.591 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Miscarea Legionara
1.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Scurta istorie a statului national legionar

 
 
 
 
 
Adaugat de micle 04.12.2024  Adauga la favorite 49 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inregistrarile emisiunii realizate de Adrian Cioroianu online pe TVR


Sursa ro.wikipedia.org

Statul National-Legionar a fost denumirea purtata de Regatul Romaniei timp de 138 de zile, in perioada dintre 14 septembrie 1940(cand s-a format Guvernul Ion Antonescu si 14 februarie 1941, cand Statul National-Legionar a fost abrogat in mod oficial, instaurandu-se dictatura militara a generalului Ion Antonescu.

Pe 4 septembrie 1940 Miscarea Legionara, in alianta cu generalul Antonescu, au fost chemati de catre regele Carol al II-lea al Romaniei sa formeze un nou guvern. Pe 6 septembrie prim-ministrul nou numit, Ion Antonescu, a cerut abdicarea regelui Carol al II-lea in favoarea fiului sau Mihai I. Dupa reusita acestui puci, pe 14 septembrie 1940 Antonescu a proclamat „Statul National-Legionar" in care el s-a autonumit „Conducator" (din germana Fuhrer), Horia Sima a fost numit vicepresedinte al Consiliului de Ministri si ministru secretar de Stat, iar tanarului rege Mihai I i s-a rezervat o pozitie simbolica de suveran cu drepturi limitate.

In „Monitorul oficial“, nr. 214 bis, din 14 septembrie 1940, a fost publicat Decretul regal semnat de Regele Mihai I, prin care statul roman a fost proclamat stat national-legionar (14 septembrie 1940)

Art. 1. Statul roman devine stat national-legionar.
Art. 2. Miscarea Legionara este singura miscare recunoscuta in noul stat, avand ca tel ridicarea morala si materiala a poporului roman si dezvoltarea puterilor lui creatoare.
Art. 3. D-l general Ion Antonescu este conducatorul statului legionar si seful regimului legionar.
Art. 4. D-l Horia Sima este conducatorul Miscarii Legionare.
Art. 5. Cu incepere de la data acestui Inalt decret, orice lupta intre frati inceteaza.

Trupurile dezbracate ale victimelor evreiesti, aruncate in padurea Jilava in timpul rebeliunii legionarilor
Statul National-Legionar a comis un mare numar de crime de genocid si jafuri impotriva evreilor din Romania.
In perioada 1940-1941, statul national –legionar condus de Maresalul Ion Antonescu a adoptat peste 20 de legi antisemite. Apogeul acestei prime etape a regimului Antonescu o constituie pogromul din Bucuresti, care a avut loc in ianuarie 1941.[5]

Pe de alta parte, la 20 noiembrie 1940, statul national-legionar a emis decretul-lege nr. 830 prin care Grupului Etnic German din Romania i se acorda o larga autonomie in domenii precum invatamantul, presa sau biserica.

Ca urmare a reprimarii rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, Antonescu i-a dat la semnat regelui Mihai „Inaltul decret regal nr. 314, din 14 februarie 1941", prin care Statul National Legionar a fost desfiintat.

Ambiguitati legislative
In articolul 2 al decretului semnat de Regele Mihai I, prin care se instituia Statul National-Legionar se arata ca "Miscarea legionara este singura "miscare" recunoscuta in noul stat". Nu se spunea ca este "singurul partid" sau "partidul unic". Ori, calitatea de miscare devenise foarte vaga. In acelasi articol, se preciza ca misiunea desemnata pentru Miscarea Legionara era "ridicarea morala si materiala a poporului roman si dezvoltarea puterilor lui creatoare". Dar acestea nu erau functii politice explicite si, in plus, defineau niste limite pe care Miscarea Legionara nu le putea depasi.

In articolul 3 se specifica faptul ca "Domnul general Ion Antonescu este conducatorul statului national-legionar si seful regimului legionar". Calitatea de Conducator este clara; in schimb, nu se precizeaza ce anume este un "regim legionar".

In articolul 4 scrie ca: "Domnul Horia Sima este comandantul Miscarii legionare". Prin aceasta formulare, Antonescu reproducea in plan politic mecanismul relatiei dintre ministrul si seful Statului-Major General din Armata, relatie in care ministrul poate dispune destituirea, indepartarea, subordonatului sau comandant. In felul acesta, Antonescu si-a pastrat primatul fata de Miscarea legionara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.