Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce a inceput timpul sa mearga inainte
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era cu adevarat casatoria in anii 1900 |
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Orasului Interzis partea a II-a
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curgerea timpului – Dumnezeu,Einstein si fizica cuantica
1.557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a inceput universul de fapt?
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce e timpul?
219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mamuti - Giganti ai erei glaciare
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim,aici a inceput istoria crestinismului
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunea Overlord
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pierre Corneille
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cand a inceput timpul?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.09.2024  Adauga la favorite 42 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Prima lumina care s-a deplasat liber prin Univers este ceea ce numim acum radiatia cosmica de fond, care a aparut la 380.000 de ani dupa Big Bang.

Inainte de aceasta data, fotonii – particulele de lumina – interactionau constant cu materia, astfel incat nu putem folosi lumina pentru a vedea ce s-a intamplat atunci.

Dar undele gravitationale se miscau deja liber, iar fizicienii au presupus de mult timp ca intr-o zi le vom putea folosi pentru a studia aceasta perioada misterioasa. Iar acum, o echipa a obtinut instrumentele matematice necesare pentru a utiliza undele gravitationale exact in acest scop.

Punctul de plecare al acestei lucrari este incercarea de a intelege cum interactioneaza undele gravitationale cu materia. Aceste unde trec prin orice, inclusiv prin noi, dar ne strivesc sau ne trag de o fractiune din dimensiunea unui atom.

Acesta este motivul pentru care avem nevoie de detectoare extrem de sensibile pentru a le masura. Dar ele inca interactioneaza cu materia, iar noi putem studia daca si cum aceste interactiuni sunt masurabile, scrie IFLScience.

Cum interactioneaza undele gravitationale cu materia?
„Avem unele formule acum, dar obtinerea unor rezultate semnificative va necesita mai multa munca", a declarat intr-o declaratie autorul principal Deepen Garg, de la Princeton Plasma Physics Laboratory. „Nu putem vedea Universul timpuriu in mod direct, dar poate il putem vedea indirect daca ne uitam la modul in care undele gravitationale din acea perioada au afectat materia si radiatiile pe care le putem observa astazi."

Punctul de plecare al lucrarii nu este deloc legat de undele gravitationale, ci de fizica plasmei in reactoarele de fuziune nucleara.

Fuziunea nucleara este cea care alimenteaza stelele si ar putea intr-o zi sa ne furnizeze electricitate fara carbon. Si se pare ca unele dintre ecuatiile care guverneaza una pot fi modificate pentru a o explica pe cealalta.

Fuziunea nucleara este cea care alimenteaza stelele
„Practic, am pus masinaria undelor de plasma sa lucreze la o problema legata de undele gravitationale", a declarat Garg.

Undele gravitationale sunt schimbari in spatiu-timp si nu sunt absorbite de nimic. Nu exista nimic in Univers care sa arunce o umbra. Dar cercetatorii sugereaza ca diferitele personaje din Univers, de la gaurile negre, la coliziunile stelelor neutronice, la planete si stele, vor afecta aceste unde.

Prin studierea undelor gravitationale, putem obtine informatii despre comportamentul acestor corpuri ceresti si evenimente pe care nu le-am putea obtine altfel.

Cercetarea a fost publicata in Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.