Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romani care au schimbat lumea: Emil Racovita
743 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emil Racovita si Belgica
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de locuri din Romania unice in lume
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatiile extratereste - Emil Strainu , Iuri Floroiu
968 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Hang Son Doong
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera fantastica Magura, Sighistel, Bihor, Romania
1.154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Voronya
1.329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fosile de crocodil preistoric gasite in pestera
1.533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Lary
 
  Pestera Ali Sadr, Iran
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Pestera Emil Racovita

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.04.2024  Adauga la favorite 153 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pestera numita in cinstea cunoscutului savant, explorator si speolog roman Emil Racovita, este cercetata si cartografiata pe o lungime de cca. 91 km de tuneluri si labirinturi, care sunt situate in 3-4 nivele, ce se largesc pe alocuri, formand sali mari. Remarcabile sunt Sala celor o suta de metri, Sala asteptarii si Soborul, care ating lungimi de cca. 60 m, latimi de cca. 30 m si inaltimi de pana la 11 m. Plafoanele se sprijina pe coloane impresionante.

In golurile carstice se afla peste 20 de lacuri, dintre care cele mai mari sunt: Lacul Dacilor, Lacul Verde, O gura de apa, Lacul Albastru, Lacul Dinozaurilor, Lacul Nautilus, etc. Apa lacurilor, dupa cum au aratat analizele hidro-chimice, au un continut bogat de saruri minerale care au un efect curativ asupra organismului uman. Inca o curiozitate inexplicabila a pesterii este si faptul ca fiecare sala si galerie subterana este captusita cu argile fine de diverse nuante de culori: verde, albastru, rosu, negru, alb etc. Speologii amatori au facut pe anumite trasee subterane figurine ciudate din argila, care mai servesc si drept indicatoare ingenioase spre diferite sali si labirinturi interesante pentru vizite.

Aerul din pestera se presupune ca are proprietati curative. Aceasta eventuala calitate, insotita de frumusetea si specificul spatiului carstic, constituie un avantaj pentru valoarea potentialului turistic al pesterii.



Dupa geneza pestera Emil Racovita este o pestera de dizolvare, tipul retelelor ei fiind determinat de regimul de curgere al apei in subteran. Pe linga procesul de coroziune la formarea ei un rol secundar l-au avut eroziunea, prabusirile si sedimentarea speleala. O asemenea provenienta o au cele mai importante si variate pesteri din lume. Dimensiunile (dezvoltarea) retelei speologice depasind 50 km fac ca pestera, in conformitate cu clasificatia adoptata, sa fie considerata foarte mare sau chiar gigantica. Pestera se afla la adincimea de la 5 pina la 50 m, distanta intre punctele extreme ale retelei speologice depaseste 1250 m. Initial deschiderea pesterii a aparut in peretii carierei datorita exploatarii zacamintului de gips, ulterior a fost amenajata o intrare artificiala.

Din punct de vedere al directiei generale de dezvoltare, reteaua speologica e orizontata pe plan vertical si are doua directii preferentiale in plan orizontal (20-50° NE si 290-310° NV) determinate de factorul tectonic – pozitia retelei tridimensionale a litoclazelor, respectiv fisurilor si diaclazelor care afecteaza stratul carstificabil


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.