Expeditia Belgica (1897–1899) a fost prima expeditie cu scop stiintific organizata si finantata de guvernul belgian in Antarctica, avand sprijinul mai multor institutii din Belgia.
Cu un doctorat in stiinte obtinut la Sorbona, romanul Emil Racovita, care avea doar 30 de ani la acel moment, a primit una dintre cele mai importante misiuni in cadrul acestei expeditii, cea de biolog. Dificultati enorme, pierderea unor membri ai echipajului, prizonieratul in gheata Sudului extrem, izolarea si incertitudinea, dar si prieteniile stranse, descoperirile si fiorul pionieratului, toate acestea au marcat aceasta legendara expeditie. Dupa doi ani de peregrinari si explorari, Belgica a revenit triumfal in Europa. Savantul roman a fost coplesit de onoruri si a devenit director-adjunct al Laboratorului Oceanografic Arago. De asemenea, devine co-director al periodicului „Archives de Zoologie experimentale et generale", cea mai prestigioasa revista de specialitate din Europa, pe care tot el o infiintase in 1872. Treptat, Emil Racovita avea sa renunte la studiul oceanografiei si sa se dedice noii stiinte – biospeologia – pe care a fondat-o oficial in anul 1907. Intors la Cluj, pune bazele primului Institut de Speologie din lume, iar rezultatele sunt exceptionale: 1.200 de pesteri explorate in Europa si Africa, o colectie incluzand 50.000 de animale de pestera, 66 de tratate publicate despre fauna subterana, consemnate in 6.000 de pagini.
Filmul realizat de ICR Bruxelles isi propune sa sublinieze rolul pe care stiinta romaneasca l-a avut de-a lungul istoriei in conjunctie cu domeniul stiintific belgian, sa celebreze succesul expeditiei Belgica si cei 100 de ani de existenta a primului institut de speologie din lume - Institutul „Emil Racovita" din Cluj-Napoca.
Ne face placere sa va invitam sa vizionati acest film si ii multumim domnului Cristian Lascu - om de stiinta, jurnalist, fotograf – pentru ca a acceptat invitatia ICR Bruxelles de a descrie, intr-un scurt documentar, personalitatea luminoasa a savantului roman Emil Racovita, precum si propria sa aventura, in calitate de explorator si speolog, din expeditia organizata in anul 2012 la bordul navei Plancius, pe urmele legendarei Belgica.