Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  America inainte de Cristofor Columb
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  „Vocabularul" maimutelor,
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIA PARFUMULUI ITALIAN
7 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tsunami: Onda Killer
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delicii culinare in Cipru
1.512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un sistem revolutionar pentru o viata fara stres
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bengaluru
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete poate nestiute despre premiul Oscar
845 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti oceanice - Delfini si balene
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Hardy
822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Olmecii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.03.2024  Adauga la favorite 42 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Olmecii au fost un popor care a construit o civilizatie antica pre-columbiana intre anii 1400 si 400 i.Hr. si care traiau in regiunile joase, mlastinoase ale Golfului Mexicului si in campiile tropicale din sud-centrul Mexicului, aproximativ unde se gasesc astazi statele mexicane: Veracruz si Tabasco. Se presupune ca ei au fost prima civilizatie americana si ca au pus bazele multor civilizatii care au urmat

Atat cat ne putem da seama la ora actuala, marile centre olmece, cum este de pilda La Venta, pot fi descrise ca niste "orase-cetati dispersate". Altfel spus, fiecare din entitatile politice se compunea dintr-un centru planificat, comportand terasamente, platforme, edificii piramidale cu sculpturi (altare, stele), ofrande, morminte, totul orientat in raport cu punctele cardinale dupa o axa nord-sud, cu o deviatie de 8º la vest; in apropierea pamanturilor cultivate cu porumb se aflau sate sau catune, ba chiar locuinte izolate
Ei venerau zeul Jaguar, devenind astfel cunoscuti sub numele de „Oamenii Jaguarului". Multe societati americane timpurii credeau ca, atunci cand a fost creata lumea, s-a nascut o rasa de fiinte jumatate oameni, jumatate jaguari. In civilizatia olmeca, aceste fiinte erau identificate cu preotii-conducatori. Se credea ca spiritul zeului Jaguar salasluia in preoti, ceea ce le conferea putere si agilitate si ii facea stapani peste oameni, asa cum jaguarul era stapan peste animale. Mai existau si alti zei, printre care se gasea si un sarpe cu clopotei.In cele mai mari orase ale lor au construit centre ceremoniale cu cladiri publice, temple si sculpturi masive din piatra ale conducatorilor lor. Datorita acestor realizari, cultura olmeca este considerata a fi printre primele mari civilizatii ale Americii. Primii artisti olmeci au creat mici statui din argila. Olmecii erau bine cunoscuti pentru figurinele umane, adesea cu fete de nou-nascuti. Mai tarziu, au invatat sa stapaneasca cioplirea pietrei si au produs o gama variata de obiecte, de la capete masive din piatra[4] la basoreliefuri la mici sculpturi si bijuterii, folosind materiale precum jadul, serpentinul (o piatra verde sau maronie) si bazaltul.
Olmecii se intretineau in general din agricultura, nu din vanat, si au inceput sa duca o viata sedentara. Astfel au putut construi orase si crea o noua civilizatie. Hrana de baza a olmecilor era porumbul, pe care il foloseau pentru a face o fiertura sau din care faceau turte pe care apoi le coceau. Agricultorii olmeci cultivau, de asemenea, si legume, precum fasolea, dovlecii si rosiile. Pentru a varia aceasta dieta vegetariana, olmecii mancau carne de caprioara si iepure.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.