Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Toate tarile care incep cu litera B
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tulburari mintale in Africa Un barbat ajuta pacientii
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  8 Martie-Ziua Internationala a Femeii
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mali
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desertul Sahel
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  African cats-Feline i africane
370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce nu va spun despre viata in India- Partea 1
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea celor care au construit Transfagarasanul
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in recifuri
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Usa din dos a civlizatiei greco-romane
731 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Burkina Faso

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.01.2024  Adauga la favorite 54 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Burkina Faso (pronuntat /bɚˌkiːnəˈfɑːsoʊ/ burr-KEE-na FAH-soh), cunoscuta si ca Burkina, este o tara localizata in Africa de Vest. Are sase vecini: Mali la nord, Niger la est, Benin la sud-est, Togo si Ghana la sud si Cote d'Ivoire la sud-vest. Numita in trecut Volta Superioara, a fost redenumita pe 4 august 1984, de presedintele Thomas Sankara. Literar, „Burkina" se poate traduce „oamenii integritatii" in limba more, iar „Faso" inseamna „casa tatalui" in limba dioula.

Independenta fata de Franta a venit in 1960. Instabilitatea guvernamentala dintre anii 1970 si 1980 a fost urmata de alegeri democrate in anii 1990 la care au participat mai multe partide. Cateva sute de mii de muncitori din agricultura migreaza spre sud in fiecare an in Cote d'Ivoire si Ghana in cautarea locurilor de munca. Locuitorii din Burkina Faso sunt cunoscuti ca Burkinabe
Pana la venirea francezilor in zona, istoria Burkinei Faso este cea a triburilor Mossi. Dupa ce francezii reusesc sa cucereasca Ouagadougou, teritoriul Burkinei Faso este unit cu parti din ceea ce va fi Coasta de Fildes intr-o provincie a coloniei franceze a Africii de Vest, numita Volta Superioara. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Volta Superioara va deveni mai intai republica autonoma (1958), apoi republica independenta incepand cu 1960. Noua republica a alternat perioadele de dictatura militara cu cele de conducere civila dar si cu cele de stanga, ca mai toate republicile africane. Din 1984 Volta Superioara isi va schimba numele in Burkina Faso (insemnand tara cu locuitori onorabili). In 1985 a avut de infruntat chiar si un mic razboi cu Mali, dar care a durat doar cinci zile, fiind mediat de presedintele Coastei de Fildes. Actualul presedinte Blaise Compaore, a urcat la putere printr-o lovitura de stat in 1987.
Teritoriul actual al Burkinei Faso a fost populat de foarte timpuriu, in partea de nord-vest a tarii, intre 14.000 si 5.000 i.Ch. de catre vanatori-culegatori, ale caror unelte (razuitoare, dalti, varfuri de sageti) au fost descoperite in 1973 de catre Simran Nijjar. Asezarile de fermieri au aparut intre 3.600 si 2.600 i.Ch., care pe baza ramasitelor structurilor existente, par sa fi fost permanente. Intre anii 1.500 si 1.000 i.Ch. s-au dezvoltat atat tehnologia, utilizandu-se fierul, ceramica si pietre slefuite, cat si spiritualitatea, reflectata in ramasitele mormitelor. In partea de nord si nord-vest a Burkinei Faso au fost descoperite relicve ale Dogonilor, care au parasit zona candva intre secolele XV si XVI, pentru a se stabili in zona stancoasa Bandiagara. In partea de sud-vest a Burkinei Faso precum si in Coasta de Fildes au fost descoperite vestigii ale unor ziduri inalte, dar nu a fost posibil sa se stabileasca inca cine au fost autorii lor. In partea centrala a Burkinei Faso s-au format mai multe regate, dintre care cele mai puternice au fost Wagadogo (Ouagadougou) si Yatenga. Aceste regate au o origine incerta probabil la inceputul secolului XVI, si sunt invaluite de legende cu diferite figuri de razboinici.[
Dupa o perioada de intense rivalitati si competitii intre francezi si englezi, regatul Mossi Ouagadougou a fost infrant de catre fortele coloniale franceze si a devenit protectorat francez in 1896. Regiunile vestice si estice care erau conduse de puternicul conducator Samori Ture, au fost ocupate de francezi un an mai tarziu, in 1897, iar din 1898 majoritatea teritoriului ocupat azi de Burkina Faso a fost cucerit de francezi. Cu toate acestea multe zone din teritoriu au ramas sub un control incert.

Conventia dintre Franta si Anglia din 14 iunie 1898 a pus capat amestecului celor doua puteri coloniale in teritorii si a trasat granitele dintre colonii. De partea franceza razboiul de cucerire a comunitatilor locale si ale puterii politice a mai continuat inca aproximativ cinci ani. In 1904 teritoriile bazinului Volta au fost integrate in coloniile franceze Senegalul superior si Niger ca parte a reorganizarii a imperiului colonial francez al Africii de Vest, cu capitala la Bamako.

In perioada primului razboi mondial participarea locala pe teatrul de razboi european a fost realizata sub forma unor batalioane de Puscasi Senegalezi. Intre 1915 si 1916 districtele din partea de vest a ceea ce este azi Burkina Faso si zona de granita de est a Maliului au devenit scena uneia din cele mai importante opozitii armate ale guvernului colonial, cunoscuta sub numele de Razboiul Volta-Bani.[5] Guvernul francez a reprimat pana la urma miscarea, dar doar dupa ce au suferit mai multe infrangeri si au mobilizat cea mai mare forta militara in istoria coloniala de pana atunci. Opozitia armata au devastat de asemenea nordul Sahelian cand tuaregii si gruparile aliate din zona Dori au rupt tratatul cu guvernul.

Volta Superioara franceza a fost fondata la 1 martie 1919, ca urmare a temerilor franceze de o noua aparitie a revoltelor armate precum si pe considerente economice. Pentru consolidarea administratiei, guvernul colonial a separatactualele teritorii ale Burkinei Faso de cele ale Senegalului Superior si Negerului. Noua colonie a fost numita Volta Superioara si primul ei guvernator a fost and Francois Charles Alexis Edouard Hesling. Acesta a initiat un program ambitios de constructie de drumuri si a promovat cresterea productiei de bumbac pentru export. Politica bumbacului bazata pe munca fortata a esuat si economia a stagnat, astfel ca la 5 septembrie 1932 colonia a fost desfitata si impartita intre Coasta de Fildes, Sudanul Francez si Niger. Coasta de Fildes a primit cea mai mare parte, cu majoritatea populatiei si cu orasele Ouagadougou si Bobo-Dioulasso. Decizia de divizare a coloniei a fost revizuita in timpul miscarilor anti coloniale ce au urmat dupa Al Doilea Razboi Mondial. La 4 septembrie 1947 colonia a fost refacuta intre fostele granite ca parte a Uniunii Franceze. La 11 decembrie 1958 a devenit autoguvernanta si a luat numele de Republica Volta Superioara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.