Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Hugh Grant
442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Megaliti si uriasi din Baalbek Partea 1:
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agentii secreti care au slujit rezistentei franceze
383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agentii secreti care au slujit rezistenta franceza
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ochelarii
1.188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand au aparut ochelarii?
1.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexander Fleming
516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7adevaruri halucinante (deloc placute) din Egiptul antic
634 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfred Hitchcock
991 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERUL GRIPEI SPANIOLE DIN 1918
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Wystan Hugh Auden

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.03.2015  Adauga la favorite 1.297 vizualizari

Nota film: 2 / 5 (1 vot )
   
 
Wystan Hugh Auden (n. 21 februarie 1907 - d. 29 septembrie 1973) a fost un poet englez, considerat printre cei mai importanti si influenti scriitori ai secolului al XX-lea.
Auden s-a nascut in York si si-a petrecut copilaria la Harborne, Birmingham, unde tatal sau dr. George Auden era inspector medical scolar pentru Birmingham si profesor de Sanatate publica la Universitatea din Birmingham. De la varsta de opt ani Auden a fost intern al mai multor scoli, prima data in Surrey si mai tarziu in Norfolk, dar se intorcea la Birmingham in vacante. A urmat colegiul Christ Church, la Universitatea Oxford, dar numai pana in anul trei. Dupa Oxford, a trait un an la Weimar Berlin, in a carui atmosfera toleranta isi putea exprima deschis homosexualitatea.

Revenind in Anglia a predat la doua scoli de baieti, din 1930 pana in 1935. Cea mai importanta si unde a fost cel mai fericit a fost Downs School, langa Great Malvern. Aici a petrecut trei ani si a scris cateva dintre cele mai frumoase poezii ale primei perioade, printre care: "This lunar beauty"; "Lay your sleeping head, my love"; "Fish in the unruffled lakes"; si "Out on the lawn I lie in bed".

Auden s-a casatorit cu Erika Mann, fiica lesbiana a marelui romancier german novelist Thomas Mann, in 1935, pentru a-i furniza un pasaport britanic ca sa poata iesi din Al treilea Reich. Nu au trait niciodata impreuna, dar in anii urmatori s-au intalnit ca prieteni si nu s-au deranjat niciodata ca sa divorteze.

Auden s-a stabilit in Statele Unite ale Americii in 1939 si a devenit cetatean naturalizat in 1946. Aceasta mutare din Anglia, tocmai cand incepuse cel de Al Doilea Razboi Mondial, a fost considerat de multi o tradare si, ca urmare, reputatia sa de poet a avut de suferit. Dupa mai multi ani petrecuti in Statele Unite ale Americii, a revenit in Europa in vara anului 1948, prima data in Italia apoi in Austria; in ultimul an al vietii s-a mutat definitiv de la New York la Oxford; a fost profesor de poetica la Universitatea Oxford din 1956 pana in 1961 si, deoarece sustine doar trei cursuri in fiecare an, a petrecut numai cateva saptamani la Oxford in perioada profesoratului. Iubitul sau de o viata si tovaras a fost poetul Chester Kallman. A murit la Viena in 1973.

Opera[modificare | modificare sursa]

Auden a scris o cantitate considerabila de critica literara si eseuri si este coautor al unor piese dramaturgice alaturi de prietenul sau Christopher Isherwood, dar este cunoscut, in primul rand, ca poet. Opera sa este caracterizata printr-o varietate exceptionala, de la forme traditionale riguroase, la forme originale, totusi complicate, ca si maiestria tehnica si verbala pe care Auden si-a etalat-o indiferent de forma. Partial i se datoreaza meritul de a fi re-introdus anglo-saxona metrul accentual in poezia engleza. O tema de controversa este in ce masura Auden si-a revizuit poeme in editii succesive, eliminand unele poezii foarte cunoscute din editii „selective", deoarece a considerat ca poeziile respective nu mai sunt sincere sau corecte. An area of controversy is the extent to which Auden reworked poems in successive publications, and dropped several of his most well-known poems from "collected" editions because he no longer felt they were honest or accurate. In prefata la volumul lui Auden intitulat „Poeme alese" (Selected Poems), Edward Mendelson sustine ca acest lucru este de fapt o afirmare a crezului lui Auden in puterea si importanta poeziei. „Poeme alese" include unele dintre versurile pe care Auden le-a respins si versiuni timpurii ale altora pe care le revizuise ulterior.

Inainte de a trece la anglicanism (o varietate mai protestanta de anglicanism decat anglo-catolicismul parintilor sai), Auden s-a interesat de controversele politice de stanga ale vremurilor si unele dintre cele mai importante opere ale sale reflecta aceste preocupari, cum ar fi "Spania", un poem despre Razboiul civil din Spania si "1 Septembrie 1939", despre izbucnirea celui de Al Doilea Razboi Mondial (ambele au fost ulterior repudiate de Auden si excluse editiile selective).

Poemul sau ironic de dragoste Auden's ironic love poem Funeral Blues (initial scris pentru a fi cantat de prietena sa soprana Hedli Anderson) a fost citit emotionant in filmul din 1994 "Patru casatorii si o inmormantare" (Four Weddings and a Funeral).

Auden a fost considerat ca facand parte dintr-un grup de scriitori cu idei asemanatoare, grup care ii includea Edward Upward, Christopher Isherwood, Louis MacNeice (cu care a colaborat la in 1936 la "Scrisori din Islanda" (Letters from Iceland), Cecil Day-Lewis si Stephen Spender, cu toate ca dupa varsta de 24 de ani Auden a incetat a se considera ca facand parte din vreun grup.

De asemenea a colaborat cu compozitori, scriind un libret pentru Benjamin Britten si, impreuna cu Chester Kallman, un libret pentru Igor Stravinsky si alte doua pentru Hans Werner Henze.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.