Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Intre YAZIDIS, "satanistii" din muntii IRAK-persecutat
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oamenii pesterilor
1.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acciaroli, satul centenarilor
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alpii, ultimul sanctuar din Europa
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acvariul din Tulcea
1.362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traiesc in zona:
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cresterea saraciei in Europa - S-a terminat VISUL?
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria ceaiului 2
532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in Europa si este chiar mai ciudat decat credeam!
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Longyearbyen, Norvegia
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Locul din Europa unde oamenii traiesc pana la 100 de ani

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.12.2023  Adauga la favorite 105 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dorinta de a duce o viata lunga si sanatoasa ii impinge pe multi sa urmeze diete stricte si, de multe ori, costisitoare. De pilda, americanii cheltuiesc aproximativ 10 miliarde dolari anual pe diete, abonamente la sala sau suplimente. Inutil insa, atata vreme cat efortul zilnic sau dieta sanatoasa nu devin constante ale vietii oamenilor.

Acest fapt este dovedit si de populatia din satele raspandite pe crestele muntilor de pe insula italiana Sardinia, regiune care a fost inclusa de experti intre asa-numitele „zone albastre", unde oamenii traiesc cele mai indelungate perioade si unde ratele bolilor cronice sunt cele mai scazute.

In cele 14 sate din enclava italiana traisesc 21 de centenari, populatia totala fiind de 10.000 de locuitori. Prin comparatie, doar 4 din 10.000 de americani ating pragul de 100 de ani.

In Romania traiesc aproape 5.000 de oameni cu varsta peste 100 ani, potrivit datelor Autoritatii Electorale Permanente publicate la inceputul lunii mai.

In urma cu un deceniu, oamenii de stiinta au argumentat ca mostenirea genetica a locuitorilor din Sardinia este motivul longevitatii acestora. De atunci insa, validitatea acestei teorii a fost pusa sub semnul intrebarii, mai multi oameni de stiinta aratand ca genele oamenilor din Sardinia nu sunt chiar atat de diferite fata de cele ale locuitorilor din orice alta regiune a planetei.




Efortul fizic zilnic si comunitatea, elemente cheie ale unei vieti indelungate si sanatoase



La nivel global, au fost identificate alte patru „zone albastre" in afara de crestele montane ale Sardiniei, si anume insula Ikaria din Grecia, Okinawa in Japonia, peninsula Nicoya din Costa Rica, si orasul Loma Linda din zona deluroasa San Bernardino a Californiei.

O echipa formata din doctori si specialisti in genetica si demografie a pus cap la cap pentru The Wall Street Journal elementele care contribuie la o viata lunga si sanatoasa, dupa ce a vizitat Sardinia.

Inainte de orice, importanta este rutina zilnica. O cura de slabire de cateva luni sau un program intens, dar de scurta durata, la sala nu asigura un trai mai bun si mai indelungat. Cultura locului unde traiesc oamenii contribuie astfel hotarator la definirea standardelor vietii.

Peste 65% din mancarea pe care o consuma locuitorii „zonelor albastre" provine din carbohidrati complecsi, cum ar fi cartofii dulci (in Japonia) sau porumbul (in Costa Rica). Specialistii au ajuns la concluzia ca oamenii din aceste regiuni mananca mai ales fructe, legume si cereale, in timp ce carnea este consumata de doar cinci ori pe luna, de obicei pentru a sarbatori unele evenimente.

Un element cheie in dieta locuitorilor din „zonele albastre" sunt leguminoasele, boabele de fasole sau mazare continand mai multe proteine decat carnea de vita, de exemplu.

Pe langa dieta sanatoasa, povestese jurnalistul american Dan Buettner, care a vizitat recent Sardinia, efortul pe care oamenii il depun zilnic contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata si la imbunatatirea calitatii traiului.

Locuitorii din Sardinia merg pe jos pana la magazin sau pana la casele prietenilor. In plus, activitati precum taiatul lemnelor sau framantatul aluatului presupun un efort fizic asemanator mersului la sala, spun specialistii. Oamenii din Sardinia ard intre 500 si 1000 de calorii pe zi datorita acestor activitati.

In plus, locuitorii insulei italiene sunt foarte sociabili, petrec mult timp impreuna si se ajuta reciproc. De pilda, povesteste jurnalistul american, Salvatore Pinna, de 94 de ani, se intalneste in fiecare dimineata cu trei dintre prietenii sai, cu varste intre 88 si 90 de ani, pentru a-si bea cafeaua. Grupul se reuneste si dupa-amiaza pentru a juca domino, si seara pentru a bea un pahar cu vin.

Cei patru sunt vazuti ca „inteleptii agriculturii" din regiune, iar mici producatori de vin le asculta sfaturile legate de modul in care isi pot proteja culturile in fata vremii schimbatoare si a insectelor.

Nu in ultimul rand, si apropierea de familie contribuie la mentinerea unei vieti echilibrate. Nici munca, nici hobby-urile sau prietenii nu ii fac pe locuitorii din Sardinia sa-si neglijeze familia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.