Te-ai intrebat vreodata unde se gaseste, in Europa, locul unde oamenii traiesc cel mai mult? Ei bine, trebuie sa stii ca nu este vorba de vreun oras mare si cunoscut, ci de un satuc din sud-vestul Italiei.
Localitatea se numeste Acciaroli, iar peste 10% din locuitori au peste 100 de ani. Mai mult, 20% dintre cei cu varsta peste 100 de ani traiesc pana la 110 ani.
Intrigati de fenomen, oamenii de stiinta au demarat un studiu pentru a afla motivul pentru care frumosul sat Acciaroli a fost desemnat „locul unde oamenii traiesc cel mai mult".
Rezultatele sunt uimitoare si foarte interesante.
Cand doctorul Alan Maisel, de la Universitatea din California, s-a decis pentru prima data sa studieze zona, interesul sau a fost generat de faptul ca oamenii nu pareau a duce un stil de viata sanatos.
„Am observat oamenii de aici. Unii fumeaza, altii sunt destul de grasi, iar faptul ca traiau atat de mult nu parea sa poata fi explicat doar prin dieta lor mediteraneana", a afirmat Maisel.
Ceea ce este uimitor in Acciaroli este ca localnicii duc o viata fericita si nu sunt prea preocupati de sanatatea lor. Fumeaza mult si consuma peste gras si prajit, beau cafea toata ziua, iar seara, vin.
Nu isi petrec timpul facand exercitii fizice. Nu alearga si nu practica yoga. Si totusi, ei nu sufera de bolile cronice la care sunt expusi cei mai multi varstnici occidentali, precum bolile cardiace, obezitatea si boala Alzheimer.
De asemenea, doctorul Maisel si echipa sa au fost surprinsi de faptul ca nu au intalnit pe nimeni cu varsta de peste 80 de ani care sa aiba cataracta, afectiune specifica oamenilor in varsta.
Studiul despre cei mai longevivi oameni
De ce a fost supranumit Acciaroli „locul unde oamenii traiesc cel mai mult"? Studiul, care s-a desfasurat pe o perioada de sase luni, a fost intreprins de catre Universitatea Sapienza si Universitatea de Medicina San Diego.
Analiza a relevat faptul ca locuitorii din Acciaroli au o circulatie sanguina uimitor de buna pentru varsta lor. Dupa ce au analizat mostrele de sange prelevate de la peste 80 de varstnici, cercetatorii si-au dat seama ca fiecare dintre acestia avea un nivel incredibil de scazut de „adrenomedulina", un hormon responsabil cu dilatarea si contractarea vaselor sanguine.
Cand oamenii imbatranesc, sangele lor produce mai multa adrenomedulina, ceea ce cauzeaza contractarea vaselor sanguine. Aceasta duce la aparitia unor probleme circulatorii si la o gama intreaga de probleme grave de sanatate.
Totusi, nivelurile de adrenomedulina ale acestor pensionari sunt egale cu nivelurile oamenilor sanatosi aflati in al treilea sau al patrulea deceniu de viata. Potrivit rezultatelor publicate, oamenii de stiinta au gasit adrenomedulina „intr-o cantitate foarte redusa la subiectii studiati, ceea ce este un factor de protectie care ajuta la dezvoltarea optima a microcirculatiei."
Aceste rezultate nasc urmatoarea intrebare: ce anume cauzeaza acest fenomen uimitor si cum l-am putea „implementa" in alte locuri din lume?
Ce au in comun cei mai longevivi oameni
Acciaroli are peste 600 de locuitori
Iata sase elemente care ar putea explica secretul longevitatii locuitorilor din Acciaroli, locul unde oamenii traiesc cel mai mult. Fiecare dintre aceste alegeri legate de modul de viata par a fi importanta pentru pastrarea sanatatii si prelungirea vietii.
1. Mancare locala proaspata
Locuitorii din Acciaroli consuma, in general, mancare locala, inclusiv sardinele si ansoa capturate aici. Ansoa este consumata la fiecare masa, acest peste fiind bogat in antioxidanti, care reduc colesterolul si inflamatiile.
Multi localnici cresc iepuri si gaini, pe care le sacrifica pentru carne. Mai mult, uleiul de masline, vinul, fructele si legumele sunt recoltate tot din zona. Faptul ca nu importa mancare inseamna ca oamenii consuma mancare foarte proaspata, fara pesticide.
2. Rozmarinul
Rozmarinul crescut aici este folosit la scara larga si este adaugat pana si la uleiul de masline. Rozmarinul contribuie la imbunatatirea functiilor cerebrale.
3. Se deplaseaza pe jos
Locuitorii din Acciaroli sunt foarte activi, chiar daca nu fac exercitii fizice. Fiindca regiunea este deluroasa, ei sunt obligati sa urce si sa coboare pante in fiecare zi. Totusi, n-ai sa-i vezi mergand la sala de forta.
4. Iau lucrurile asa cum sunt si se bucura de viata
Acciaroli este un catun linistit, izolat de zgomotul si agitatia oraselor moderne. Astfel, oamenii de aici sunt foarte relaxati. Le place sa stea in cafenele, unde discuta politica, citesc ziarele, beau cafea si iau lucrurile asa cum sunt.
Aici, fiecare zi este ca o dupa-amiaza lenesa de duminica. Potrivit doctorului Maisel, este un stil de viata lipsit de stres. Acest lucru este important, fiindca stresul ne distruge sistemul imunitar si ne consuma celulele cerebrale.
5. Vremea si mediul
Locul unde oamenii traiesc cel mai mult este scaldat in soare pe tot parcursul anului. Asta ii ajuta pe localnici sa-si ia doza de vitamina D. Mai mult, de vreme ce aici nu exista industrie, aerul este nepoluat si curat.
6. Activitati romantice
Doctorul Maisel crede ca varstnicii din Acciaroli isi petrec mai mult timp in dormitor decat un cuplu obisnuit.
„Poate ca longevitatea are de-a face si cu acest lucru", a spus Maisel.
O vizita in Acciaroli
Oricare dintre cele amintite mai sus ar fi motivul longevitatii din Acciaroli, satucul merita vizitat. El se afla la 136 kilometri sud de Napoli.
In anii ’50, Acciaroli a fost vizitat de celebtrul psiholog si nutritionist Ancel Keys, care a fost atat de incantat de zona, incat s-a stabilit aici. Keys a locuit si el, pana la varsta de 100 de ani, in locul unde oamenii traiesc cel mai mult!