Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Alimentatie corecta pentru diabetici
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentatie corecta pentru diabetici
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Consumul de alcool la diabetici
953 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Proprietatile curative ale dovleacului
1.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Varza murata, cel mai bun probiotic natural
1.131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tonic de hrean
1.692 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mersul pe jos
1.392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fasolea boabe-numai vesti bune!
1.375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa cu usturoi
13 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chistul sebaceu (pilar)
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Este dovleacul bun pentru diabetici?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.12.2023  Adauga la favorite 124 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aceasta este o intrebare adresata de multi pacienti cu diabet zaharat. Vestea buna este ca dovleacul, care face parte din familia Cucurbitaceae, este unul dintre cele mai bune alimente pentru pacientii diabetici. Aceasta familie include, de asemenea si: castravetii, pepenii si dovleceii.


Principalele soiuri comestibile de dovleac sunt:

Dovleac placintar, cu forma alungita si gust dulce, ideal pentru placinte sau deserturi. Dovleacul placintar este cel mai popular soi care este cultivat in Romania.

Dovleacul american are forma rotunda, turtita la capete si este des intalnit peste Ocean, fiind folosit pentru sarbatoarea de Halloween. Si acest soi este comestibil, fiind potrivit pentru supe, placinte sau alte preparate.


Ce contine pulpa de dovleac si semintele de dovleac:

Bogat in vitamina C - este o sursa buna pentru simularea de insulina in organism si atunci cand se administreaza pe cale orala, acest lucru poate ajuta la controlul diabetului zaharat. Prin urmare, datorita continutului sau foarte ridicat de vitamina C, dovleacul este bun pentru diabetici.

Semintele de dovleac contin fier, zinc, magneziu,vitamina K si grasimi nesaturate Sursa bogata de Omega 3- sunt fantastice pentru sanatatea inimii. Acesta este un alt motiv pentru care consumul de dovleac aduce beneficii in diabetul zaharat.

Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanta care ajuta organismul sa aiba un somn bun si alunga depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine.

Contine Antioxidanti- In cazul in care secretia de insulina este scazuta in organism, acest lucru va afecta, de asemenea, metabolizarea carbohidratilor, lipidelor si proteinelor. Multe studii au aratat ca apare un stres oxidativ cauzat de dereglarea metabolica. Deci aportul de antioxidanti este considerat ca o abordare terapeutica in tratarea diabetului zaharat.

Acidul folic -Disfunctia endoteliala apare frecvent la pacientii care au diabet zaharat; Acidul folic poate ajuta la inversarea acestui proces si sa permita acidului nitric din organism in functiile endoteliale. Dovleacul este bogat in acid folic, ceea ce face remarcabile beneficiile consumului de dovleac in diabetul zaharat.



Datorita continutul bogat in vitamine si minerale, dovleacul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Iata care sunt cateva dintre beneficiile dovleacului:

Regleaza tensiunea arteriala - consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii, iar datorita continutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor in tratarea hipertensiunii.

Reduce riscul de aparitie a diabetului - semintele si pulpa dovleacului contin substante care ajuta la absorbtia glucozei in tesuturi si la mentinerea acesteia la un nivel optim si poate fi de ajutor in prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.

Intareste sistemul imunitar - dovleacul contine o cantitate ridicata de vitamina C si betacaroten, ambele fiind benefice pentru intarirea sistemului imunitar. Odata ajuns in organism, betacarotenul este transformat in vitamina A, care declanseaza productia de leucocite, celulelele albe din sange care lupta cu infectiile.

Ajuta la imbunatatirea vederii - betacarotenul ajuta la mentinerea unei vederi bune pe masura ce imbatranim si reduce riscul de aparitie a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodata, vitaminele C si E ajuta la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.

Stimuleaza pierderea in greutate - dovleacul are un continut scazut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor in curele de slabire.

Previne aparitia bolilor cardiovasculare - continutul ridicat de potasiu, vitamina C si fibre din dovleac ajuta la mentinerea sanatatii inimii si scad riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral.

Tine colesterolul sub control - dovleacul este bogat in antioxidanti care ajuta la reglarea colesterolului si previne oxidarea colesterolului rau (LDL).

Protejeaza pielea - vitamina C ajuta la producerea de colagen, o proteina esentiala pentru o piele sanatoasa. Totodata vitamina C, luteina si antioxidantii protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor ultraviolete.

Mentine sanatatea aparatului urinar - semintele de dovleac ajuta la ameliorarea simptomelor asociate prostatei si imbunatatesc functiile aparatului urinar.

Imbunatateste calitatea somnului - semintele de dovleac au un continut bogat de magneziu care ajuta la imbunatatirea somnului.

Ajuta digestia - datorita continutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru imbunatatirea digestiei si poate ajuta in combaterea constipatiei.


Cum poti consuma dovleacul - tipuri de produse obtinute din dovleac:

Dovleacul este un aliment versatil care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor retete de mancaruri si care poate fi consumat ca atare, copt, fiert sau ca bautura proaspata. In afara de pulpa, poti fi consumate si semintele de dovleac, care pot fi procesate pentru a obtine ulei.

Uleiul de dovleac- este obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac, fiind bogat in vitamine, agenti antiinflamatori, acid linoleic si oleic. Consumul de ulei de dovleac are numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului ridicat de zinc, antioxidanti si magneziu. Printre aceste beneficii se numara mentinerea sanatatii inimii si a tractului urinar, dar si reducerea inflamatiilor.

Uleiul de dovleac poate fi consumat in salate, ca dressing, in supe crema, ca ingredient pentru sosuri sau pentru prepararea legumelor la cuptor.

Semintele de dovleac - contin o cantitate ridicata de magneziu. Mai exact, in 100 de grame de seminte de dovleac se regasesc 262 mg de magneziu, un mineral esential pentru sanatatea organismului.

Acestea pot fi consumate atat prajite, insa semintele de dovleac crude sunt mai sanatoase si au un aport ridicat de vitamine si minerale. Le poti adauga atat in salate, cat si in alte mancaruri.



Exista mai multe moduri de gati banalul dovleac. Cele mai recomandate sunt:

pregatit la aburi,

in cuptor,

fiert,

prajit,

stors pt suc - doar dovleacul placintar este recomandat pt suc.


Dovleacul este, de asemenea, celebru sub forma de piure.

Dovleacul este extraordinar in supe, placinte.

Aceste forme diferite de a fi gatit ajuta la folosirea lui ca un ingredient usor pentru un pacient DIABETIC. Pulpa de dovleac este bogata in vitamina A si C, potasiu, acid folic si proteine, iar semintele de dovleac sunt bogate in fier si grasimi nesaturate.

Sucul de dovleac -este obtinut din pulpa de dovleac, avand un continut bogat de vitamina D, fier, fosfor si cupru. Sucul poate fi obtinut cu usurinta in casa si poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit chiar si pentru prepararea prajiturilor. Sucul de dovleac este folosit si ca ingredient activ in produsele farmaceutice.

Dupa gust, puteti sa adaugati nucsoara, scortisoara sau ghimbir in sucul de dovleac.



Care este cantitatea de dovleac recomandata pacientilor cu diabet zaharat?

Ce contraindicatii are consumul de dovleac?

Cu siguranta dovleacul este foarte bun pentru un pacient diabetic din motivele mentionate mai sus insa trebuie avut grija sa nu exageram cu cantitatile.

Prea multe seminte de dovleac provoaca indigestie, balonare si dureri de stomac. Uneori apar si cazuri de alergie.

Consumul de dovleac crud sau in cantitati ridicate este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita, ulcer gastric, care au o productie redusa de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac.

De aceea pacientilor diabetici li se recomanda sa includa dovleacul in cantitati moderate in dieta lor de zi cu zi pentru a se bucura de beneficiile sale la maxim si in conditii sigure.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.