Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Documentar despre cimitirul Bellu
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina cu suflete a Baronului Bellu ( Ileana Baja )
442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sotul reginei
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Longyearbyen, Norvegia
1.112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iulia Hasdeu
1.101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evolutia sexului
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua dinaintea dezvaluirii
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SOTUL REGINEI
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scandalul chimic - Bloomberg investigheaza
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nu am crezut in Extraterestri pana nu am vazut asta!
212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cimitirul Bellu ofera suprinzator de multe de vazut

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.08.2023  Adauga la favorite 145 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Toata lumea stie ca Cimitirul Bellu este Pere Lachaise-ul Romaniei, ca acolo sunt ingropati artisti, scriitori si importanti oameni de stat, si ca multe din monumentele sale funerare sunt considerate opere de arta.

Nu-i de mirare, deci, ca un astfel de cimitir ascunde si cateva secrete sau lucruri mai putin cunoscute de publicul larg. Haideti sa vedem care sunt acestea:



Acum 200 de ani, pe locul cimitirului Bellu cresteau portocali


Pe la jumatatea secolului al XIX-lea, pe ulita Serban-Voda se afla o gradina de petrecere, care-i apartinea baronului Barbu Bellio.

Aici veneau bucurestenii in duminicile cu vreme buna sa joace sarba si sa se-nfrupte din bucatele aduse de-acasa, iar ca desert… cine stie, nu m-ar mira sa se fi dedat la pomii exotici, de prin meleagurile lui soare-rasare, care cresteau printre meri, visinii, prunii si nucii neaosi. Se spune ca in gradina Belului cresteau portocali, naramzi (tot portocali, dar cu fructe stacojii), lamai si chitri (tot rude cu citrice, dar cu fructele mai putin acre decat lamaile).

In 1852, dupa ce baronul Barbu Bellu a donat terenul pe care se afla livada de portocali Sfatului Orasenesc, a inceput amenajarea cimitirului.





Un istoric important a lucrat ca portar la cimitirul Bellu


Gheorghe Bezviconi a fost istoric, genealogist, heraldist si… portar la Bellu.

Asta s-a intamplat nu pentru ca ar fi tinut mortis sa fie cat mai aproape de obiectul studiilor sale, ci din cauza persecutiei politice din timpul regimului comunist. Exclus din Institutul pentru Studiul Istoriei Universale, unde era extrem de pretuit de Nicolae Iorga, istoricul Bezviconi a devenit Domnu’ Gheorghita, a invatat sa traga clopotul, uneori a ajutat chiar la sapatul gropilor si a continuat neistovit cercetarile, cu toate neajunsurile intampinate.

Devenit, de voie de nevoie, primul cronicar al Bellului, a reusit sa inchege un inventar genealogic al celor disparuti, precum si o reconstituire a monumentelor de arta si arhitectura din cimitirul Bellu, publicate in lucrarea „Necropola Capitalei".



Primul proprietar al cimitirului Bellu avea pe blazon un unicorn


Ca orice familie boiereasca, si familia Bellio avea un blazon. Al lor era impartit in patru sectiuni care infatisau un trident, un vultur, un cal si un unicorn.

Urmas al unei vechi familii de aromani, proprietarul terenului pe care s-a construit cimitirul, Barbu Bellu, detinea rangul de baron austriac, rang mostenit de la Constantinos Bellio, unchiul sau care in 1817 fusese inobilat de imparatul Francisc I. La fel ca majoritatea celor din neamul sau, Barbu Bellu a indeplinit mai multe inalte dregatorii publice si domnesti, incepand cu cea de paharnic si continuand cu cele de membru al Curtii de Apel, deputat, ministru al Cultelor, ministru al Dreptatii si senator.
Insusi Bogdan Petriceicu Hasdeu, tatal Iuliei, sustinea ca mormantul a fost construit dupa indicatiile primite de pe lumea cealalta de la fiica sa, in timpul unor sedinte de spiritism. La cutremurul din ’77 s-a dislocat globul pamantesc din varful monumentului, o bila din marmura care a fost gasita dupa aceea la 20 de metri departare. Se spune ca cine incerca sa mute globul de unde cazuse, murea, asa ca au chemat preotii sa-i faca sfestanie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.