Gobekli Tepe din Turcia („Bealul Burtos" sau „Dealul Umflat") este cel mai vechi complex architectural de pe planeta. In mod suprinzator, a inceput sa fie cercetat cu atentie abia in urma cu 20 de ani. Cu greu poate fi catalogat in vreun fel, dintr-un motiv simplu: nimeni nu are habar cine l-a construit, cum si – mai ales – de ce.
In acest articol va prezentam cateva lucruri fascinante despre Gobekli Tepe. Oricat ne-ar fi placut sa venim cu raspunsuri in acest articol, subiectul Gobekli Tepe ne-a fortat, de fapt, sa punem si mai multe intrebari in legatura cu istoria pe care am invatat-o la scoala.
Varianta oficiala a arheologiei
Potrivit arheologilor, populatia din Gobekli Tepe era organizata in grupuri de sute de vanatori care prindeau in principal gazele. Acesti oameni au construit un monument despre care se crede ca este cu 6.500 de ani mai vechi decat Stonehenge si cu aproximativ 7.000 de ani mai vechi decat piramidele egiptene.
Creat de constructori necunoscuti, Gobekli Tepe este dovada existentei pe Pamant, in urma cu 12.000 de ani, a unei societati sofisticate. Dar, de cate mii de ani existau deja pe planeta acesti oameni atunci cand au creat Gobekli Tepe? Inca nu exista un raspuns la aceasta intrebare.
Gobekli Tepe se afla la o distanta de aproape 10 kilometri de Urfa, un oras antic din Turcia. Este unul dintre cele mai importante situri arheologice de pe planeta, in vecinatatea mitologicei „Gradini a Edenului" si in apropiere de paralela de 33 de grade.
Nici pana astazi expertii nu au descoperit cine a construit acest complex masiv minunat, ce pare din alta lume. Gobekli Tepe este considerat primul templu de pe Pamant. O mare parte din complex se afla inca sub pamant.
Gobekli Tepe, o ghicitoare de 12.000 de ani
Cine l-a construit a depus eforturi colosale pentru a se asigura ca monumentul va supravietui cateva mii de ani. Constructorii au folosit o metoda pe cat de simpla ca idee, pe atat de istovitoare la punerea in practica. Au astupat totul cu pamant…
Gobekli Tepe este uneori denumit „Stonehenge al desertului". Complexul este alcatuit dintr-o serie de structuri ovale si circulare de piatra, construite pe varful unui deal.
Arheologii cred ca intregul complex a fost construit in urma cu 12.000 de ani. Totusi, nu au nicio explicatie pentru existenta unei culturi avansate in Mesopotamia Superioara la finalul ultimei ere glaciare.
Se presupune ca, pe atunci, planeta era locuita de comunitati de vanatori-culegatori ce incercau sa supravietuiasca in conditii de clima foarte grele.
De la redescoperirea complexului Gobekli Tepe (dupa abandonul din urma cu aproape 50 de ani), primele sapaturi la fata locului au fost facute de profesorul Klaus Schmidt, de la Institutul German de Arheologie, in 1995.
Pana acum, rezultatele excavarilor si ale analizelor geomagnetice au demonstrat ca exista cel putin 20 de temple – structuri circulare – in zona
Toti stalpii de piatra de la Gobekli Tepe sunt construiti in forma literei „T". Monolitii au inaltimi cuprinse intre 3 si 6 metri si cantaresc cate 60 de tone.
Chiar si cu tehnologia zilelor noastre, mutarea si asamblarea acestor monoliti s-ar realiza cu foarte mare dificultate.
Cercetatorii au calculat ca ar fi fost nevoie de aproximativ 500 de oameni pentru manevrarea acestor stalpi enormi. Dar, intr-o lume a haosului, in care fiecare individ „semi-salbatic" se straduia sa supravietuiasca, cum – si de catre cine – erau organizati acesti oameni?Ramane un mister total cum anume au putut oamenii din antichitate sa duca la bun sfarsit un asemenea proiect monumental, cu tot ceea ce presupunea acest efort: cioplirea pietrei, finisarea starlpilor, transportarea si asamblarea lor, iar mai tarziu, astuparea complexului cu pamant.
Pare absurd si este frustrant, dar nu stim nimic altceva despre complex. Cunoastem doar atat: cineva din noaptea istoriei l-a construit, iar apoi l-a ingropat.
Arheologii sustin ca, pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului Gobekli Tepe, s-au strans laolalta mesteri pietrari, oameni care aveau cunostinte despre transportul greutatilor mari, planificatori si preoti, care desfasurau si supravegheau ritualurile. Ce fel de ritualuri? Iata inca o intrebare fara raspuns.
A fost avansata teoria ca stalpii in forma de „T" sunt fiinte umane stilizate, mai ales pentru ca fiecare infatiseaza extremitati umane (maini, picioare). Pe langa acestea, au fost descoperite mai multe semne ciudate sculptate pe stalpi. Este vorba despre vulpi, serpi, mistreti, cocori si rate salbatice. Par a fi animale reale sau mitologice si stele si planete.
Ceea ce este si mai straniu este ca unele dintre artefactele gasite in zona seamana foarte mult cu obiecte antice din America de Sud (Peru, Bolivia), Asia (Indonezia) si Insula Pastelui.
Gobekli Tepe a fost construit foarte… ciudat. Primii stalpi au fost asezati pe o platforna dreapta de patra. Peste acestia a fost construita o movila de pamant, deasupra careia au fost asezate alte structuri, timp de doua mii de ani.
Stratul final, care a acoperit totul ca intr-o capsula, sustine ultimele structuri de piatra. Acestea au fost realizate mai rudimentar decat cele ingropate in pamant. De parca primii oameni ar fi fost mai avansati tehnologic decat cei ce au construit ultima etapa a proiectului Gobekli Tepe.
Zidurile neregulate, in forma de puzzle, din blocuri care cantaresc mai mult de 20 de tone fiecare, au un stil unic, despre care se credea ca e specific civilizatiilor pierdute din America de Sud. Asta pana cand structuri similare au inceput sa fie observate in Italia, pe Insula Pastelui, in Egipt, dar si in Grecia, Albania, Arabia Saudita si Japonia.
Chiar daca au fost construite la distante de mii de ani si mii de kilometri, tiparul arhitectural special pe care il urmeaza toate aceste ziduri este acelasi, inconfundabil.
De asemenea, este cel mai dificil din lume. Si asta deoarece fiecare loc de piatra trebuie sa fie sculptat cu foarte mare precizie, astfel incat toate piesele sa se potriveasca perfect, intr-o dispunere absolut unica. Testele de laborator au demonstrata ca astfel de ziduri rezista chiar si in fata celor mai puternice cutremure. Mai mult, s-a constatat ca daca sunt supuse la socuri seismice, zidurile „se strang", toate piesele se comporta ca un ansamblu unitar, organic.