Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Colita ulcerativa
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceai de menta
956 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se manifesta boala Crohn
389 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ridichile, cel mai bun medicament de primavara
1.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  .FACEM O CREMA RAPIDA IN 2 MINUTE
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lamaia congelata impotriva cancerului
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancerul renal
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Polimialgia reumatica
1.302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de durerile articulare cu aceasta reteta ruseasca!
1.045 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 fructe si legume ideale pentru diabetici
99 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Diverticulita

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.07.2023  Adauga la favorite 153 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Prin diverticuloza se intelege o afectiune a colonului, intalnita frecvent la persoanele varst¬nice, mai exact la circa 50% dintre oa¬menii trecuti de 70 de ani. Ea se manifesta prin con¬stituirea unor diverticuli: niste cavitati de forma unor saculeti sau degete de manusa, un fel de "buzunarase" de mucoasa iesite in exterior, prin peretele intesti¬nului. In ele se pot aduna resturi de alimente digerate ori seminte marunte. Cand inauntrul acestor cavitati apar inflamatii sau chiar o infectie, avem de-a face cu cel de-al doilea stadiu al bolii, si anume diverticulita. Spre deosebire de diverticuloza, care poate trece mult timp neobservata si e descoperita de obicei intampla¬tor, de exemplu cu ocazia unei colonoscopii, diverti¬cu¬lita provoaca o serie intreaga de simptome nepla¬cute, care obliga pacientul sa se prezinte la medic: pri¬ntre altele, dureri cronice in abdomenul inferior, balonari, crampe si o alternanta de constipatie si dia¬ree. Merita retinut faptul ca aceasta boala - prezenta frecvent in tarile europene si mai ales in vestul conti¬nentului, se intalneste rarisim in acele regiuni ale glo¬bului unde oamenii continua sa consume alimente bo¬gate in fibre, asa cum se intampla in Africa si Asia.

Buzunarasele cu dureri

Cum se ajunge la formarea acestor saculeti in mucoasa intestinala? Medicii acuza fara drept de apel deprinderile alimentare gresite ale pacientilor. Dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine" din cadrul Universitatii Arizona din Tucson, este de pa¬rere ca majoritatea suferinzilor de diverticulita au un stil de viata nesanatos. Ei ingereaza de regula prea pu¬tine fibre, sufera deseori de constipatie, deci au probleme cu defecatia, scaunul lor fiind uscat si dur. Efortul si "presiunea" la care sunt supusi pe scaunul de toaleta slabesc, in cele din urma, peretii intesti¬nului gros. Apar diverticulii, in interiorul carora se depoziteaza resturi de alimente care fermenteaza, se descompun si creeaza probleme pe tubul digestiv.
Vestea buna este ca diverticulita poate fi evitata relativ usor, pur si simplu adoptand o alimentatie corecta. Secretul unui intestin sanatos il reprezinta hrana cu un continut ridicat de fibre. Tot ce aveti de facut este sa mancati cat mai multe legume, fructe, legu¬minoase, cereale integrale si paine din faina inte¬grala. Apoi, este nevoie sa beti suficiente lichide, pen¬tru ca fibrele sa poata aluneca fara dificultate prin intes¬tin. Nu uitati: combatand constipatia, preveniti si diverticulita. Dar atentie! La o diverticulita acuta va fi necesar, dimpotriva, sa micsorati cantitatea de fibre, astfel incat sa dati intestinului ragazul de a se vindeca. Timp de cateva zile, incercati sa va rezumati la mancaruri sarace in fibre si sa beti lichide care nu au aspect tulbure. Apoi reintroduceti progresiv fibrele in meniu, suplimentandu-le aportul cu cate 5-15 grame zilnic. In acest mod, veti permite intestinului sa se obisnuiasca din nou cu ele.

Alimente cu valoare terapeutica impotriva diverticulitei

** Merele


Un mar mancat in fiecare zi ar putea sa va scu¬teasca de o vizita la doctor. Consumul de fibre solu¬bile si insolubile (un mar de marime medie cuprinde aproximativ 3 grame de fibre) asigura o desfasurare normala a procesului digestiei, prevenind atat con¬stipatia, cat si consecintele ei, inclusiv diverticulita. In cartea sa "The Color Code" ("Codul culo¬rilor"), medicul american James Joseph ne sfatuieste sa alegem mere de diverse culori.

** Semintele de canepa
Cantitatea recomandata zilnic, de 2 linguri de se¬minte decorticate de canepa (19 grame), contine 5.360 miligrame de acizi grasi Omega-6, 1.500 mili¬grame de acizi grasi Omega-3 si 3 miligrame de acid gamma-linolenic. Semintele de canepa dau gust bun diferitelor combinatii de musli, ca si salatelor si su¬pelor. Chiar daca nu sunt foarte ieftine, ele raman, to¬tusi, o sursa de Omega-3 mai convenabila ca pret de¬cat capsulele cu ulei de somon, de pilda. Le gasiti in magazinele naturiste, ca si pe internet, la diversi dis¬tri¬buitori.

** Musetelul



In limba spaniola, musetelului i se mai spune si "manzanilla", adica "mar mic". Intr-adevar, el degaja o aroma de mar si s-ar putea sa va fie de tot atata folos ca si fructul. Fitotera¬peutii Simon Mills si Kerry Bone il recomanda in lucrarea lor "Prin¬ciples and Prac¬tices of Phytotherapy" ("Prin¬cipii si prac¬tici de fito¬terapie"), insa, mai curand, in scop profilactic, de¬cat cu¬rativ.
Terapeutul ame¬rican Da¬vid Hoffman, care a stu¬diat metodele de trata¬ment natural cu plante in Marea Bri¬tanie, propune ca re¬mediu antiinflamator pentru problemele in¬testinale ceaiuri de musetel sau menta, baute pe intreaga du¬rata a zilei, precizand totodata ca menta are si un efect de neutra¬lizare a acidului gas¬tric (antiacid). S-ar crede ca salicilatii din musetel (similari cu cei din tabletele de aspirina) ar fi con¬traindicati la diverticulita, dar Hoff¬man afirma ca aceasta planta medicinala este deosebit de eficienta la afectiunile intestinale in general, iar la diverticulita acuta in special, fiindca poate ameliora durerile datorita apigeninei (un puternic inhibitor al enzimei COX-2) si mai multor compusi cu actiune calmanta pe care ii contine. Odata ajuns in intestin, cea¬iul elibereaza uleiuri cu efect antiinflamator. Reteta lui David Hoffman arata astfel: se toarna apa clocotita peste 2 lingurite de musetel, se lasa la infu¬zat 5-10 minute, apoi se strecoara si se bea la sfarsitul meselor.

** Curcuma
Oricat ar parea de ciudata ideea ca mancarurile indiene iuti va pot fi de ajutor in diverticulita, ea co¬res¬punde, totusi, adevarului. Curcuma este principalul ingredient din pulberea de curry, are o puternica ac¬tiune antiinflamatoare si si-a cucerit locul in medicina traditionala, deja cu milenii in urma. Terapeutii in¬dieni ayurveda o intrebuintau contra inflamatiilor de orice fel. Ea are multiple indicatii terapeutice pentru problemele aparatului digestiv si poate, printre altele, sa reduca inflamatia la nivelul diverticulilor.
Cea mai importanta substanta bioactiva din curcu¬ma este curcuminul, care poseda proprietati tamadui¬toare iesite din comun. Dr. Jonny Bowden, specialist in nutritie, autorul volumului "The Most Effective Na¬tural Cures on Earth" ("Cele mai eficiente trata¬men¬te naturiste din lume") elogiaza extraordinarele efecte antiinflamatoare ale curcumei, recomandand-o ca pe un remediu salvator pentru diverticulii inflamati si infectati. Daca suferiti de diverticulita, ati putea incer¬ca sa preluati in meniul dvs. feluri de mancare asezo¬nate cu curry. O solutie mai blanda ar fi sa presarati pulbere de curcuma peste legumele fierte din farfurie. Sau sa luati capsule cu curcumin.

** Semintele de in


In cartea lor superb ilustrata "Natural Geogra¬phic Desk Reference to Nature's Medicine", Steven Foster si Rebecca L. Johnson recomanda semintele de in ca pe un laxativ neagresiv si lipsit de riscuri, util in constipatia cronica, diverticulita si sindro¬mul colo¬nului iritabil. Pentru tra¬tarea di¬ver¬ticulitei este indi¬cat sa se ia una, pana la trei lin¬guri de semin¬te de in macinate, de 2-3 ori pe zi, cu multa apa. Nu inghititi semin¬tele intregi, fiindca va pot ramane in diver¬ticuli. Semintele de in sunt foar¬te bogate in fibre, iar aces¬tea reprezinta conditia de baza pen¬tru a avea un intestin sa¬natos. Totodata, mai contin si acid alfa-linolenic, unul din acizii grasi nesaturati Omega-3.
In cartea doctorului Donald O. Ru¬din, intitulata "The Ome¬ga-3 Phe¬nomenon" ("Feno¬me¬nul O¬me¬ga-3"), ca si intr-o serie de articole publicate ulte¬rior, se arata ca, atunci cand se afla intr-o proportie corecta cu Omega-6, acizii grasi Omega-3 pot fi de ajutor in peste cincizeci de afec¬tiuni, printre care si diverti¬culita. Din pacate, in organismul majo¬ritatii oamenilor, Omega-3 si Omega-6 sunt prezenti intr-o pro¬portie nefavorabila. Cand echilibrul se re¬sta¬bileste, Omega-3 are un efect antiin¬flamator dovedit, asadar poate contribui la evitarea aparitiei unor complicatii de natura inflamatorie sau infecti¬oasa la diverticuli. Alte surse bune de acid alfa-lino¬lenic sunt canepa, chia si nucile.

** Menta
Nu exista pana in prezent un studiu care sa confirme actiunea benefica a mentei la diverticulita, insa ea este un remediu clasic, intrebuintat cu rezul¬tate excelente la felurite tulburari digestive. Frunzele ei contin cateva substante carminative (care favori¬zea¬za evacuarea gazelor din intestin) si peste o duzina de compusi cu efect antiinflamator, calmant si analge¬zic. Acest continut de substante vegetale secundare o recomanda de la sine. Iar unii terapeuti - ca de pilda David Hoffman, pe care l-am mentionat anterior - considera ca infuzia de menta este foarte utila contra diverticulitei.

** Cimbrul
Cimbrul este o sursa buna de fibre si, pe langa ele, mai cuprinde un mare numar de compusi cu rol anti¬spastic, antiinflamator si analgezic. Il puteti include cu incredere, ca pe o arma eficienta, in arsenalul dvs. de lupta contra diverticulitei. Folositi-l pentru a im¬bunatati gustul sosurilor, al supelor si salatelor.

** Prunele uscate
Sunt foarte bogate in fibre si au fost privite dintotdeauna ca remediul cel mai eficient impotriva constipatiei, care este principalul factor de risc al di¬verticulitei. De asemenea, contin dihidroxifenil-isatin, o substanta care stimuleaza contractiile intes¬tinului, necesare pentru a avea scaune regulate. In prunele uscate se mai gaseste si sorbitol, un zahar na¬tural care, asemenea fibrelor, atrage mari cantitati de apa in tubul digestiv, facand astfel posibila deplasarea con¬tinua a continutului intestinal.

** Taratele de grau


In opinia medicilor si a nutritionistilor, taratele de grau sunt cea mai sigura, mai eficace si mai ieftina modalitate de evitare si combatere a constipatiei - deci, implicit, si a diverticulitei. Medicul britanic Neil Painter a fost cel dintai care a afirmat, in concluziile indraznetului sau studiu din anul 1972, ca diver¬ticulita ar putea fi cauzata de cantitatea insuficienta de fibre din alimentatie. Potrivit estimarilor sale, in taratele de grau se gasesc de cinci ori mai multe fibre decat in painea integrala, ceea ce face din ele o ade¬varata "bomba" de fibre. Cu taratele de grau n-aveti cum sa dati gres.
Va putem sugera o combinatie care va fi si foarte buna la gust. Puneti intr-un vas un pumn de scoarta de ulm rosu si doi pumni de frunze proaspete de menta, turnand deasupra atata apa, cat este nevoie ca sa le acopere. Fierbeti-le putin la foc mic, apoi luati vasul deoparte si ingrosati amestecul cu miere, asa incat sa capete consistenta unui sirop. Pastrati-l la rece. Luati din el cat doriti sa mancati, adaugandu-i tarate sau fulgi de grau.

O formula speciala

La o diverticulita acuta, va puteti ameliora simp¬tomele folosind cateva plante emoliente. Ele captu¬sesc peretii colonului cu un strat protector, il cal¬meaza si ajuta la vindecarea tesutului inflamat si iritat. In America, se intrebuinteaza in asemenea cazuri un amestec de plante cunoscut sub denumirea "Robert's Formula" ("Formula lui Robert"). El se compune din ulm-rosu, nalba-mare si palaria-cu¬cului. Uneori se mai adauga echinacea si gentiana, pentru intarirea sistemului imunitar.

Alimente de consumat cu prudenta

Semintele, ca si fructele si legumele care au se¬minte si samburi risca sa provoace mari neplaceri pa¬cientilor cu diverticulita, in special in faza acuta a bolii. Ele pot ramane in diverticuli, iritand intestinul. De aceea, ar fi indicat sa evitati urmatoarele alimente.
Seminte: mac, susan, floarea soarelui.
Fructe si legume cu samburi: capsuni, rodii, zmeura, rosii.
Pop-corn-ul poate sa creeze aceleasi probleme, de aceea ar fi mai bine sa renuntati la el.

Din camara cu ierburi de leac


Radacina de ignama salbatica reduce infla¬matia si amelioreaza spasmele dureroase, fiind din acest motiv un remediu foarte util in tratarea afectiunilor gastrointestinale, deci si a diverti¬culitei. Efectul ei calmant la sindromul colonului iritabil este de asemenea sustinut cu dovezi stiin¬tifice.
Vorbim aici despre o planta perena din flora spon¬tana a Americii Centrale si de Sud, care creste in zone umede si impadurite. Nu trebuie confun¬data cu ignama vanduta uneori in supermarketuri, care face parte din familia cartofilor dulci. Diosco¬rea villosa, ignama salbatica, se comercializeaza numai prin magazinele naturiste.
Fitoterapeuta californiana Kathi Kevill, autoa¬rea cartii "The Illustrated Herb Ency¬clo¬pedia" ("Enciclopedia ilustrata a plantelor") ne pro¬pune o re¬teta ce merita incer¬cata: 2 parti radacina de igna¬ma salbatica (antispastica si an¬tiinfla¬matoa¬re), 1 parte valeria¬na (relaxeaza si linisteste tubul digestiv), 1 parte calin ame¬rican - Vibur¬num pru¬nifolium (antispastic), 1 parte menta (antispastica si anti¬inflama¬toare).
Suferinzilor de diverticulita li se recomanda sa dea intr-un clocot un litru de apa cu cateva linguri din acest amestec de plante.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.