..Construite intr-o perioada in care Egiptul era una dintre cele mai bogate si mai puternice civilizatii din lume, piramidele — in special Marile Piramide din Giza — sunt unele dintre cele mai magnifice structuri create de om din istorie. Amploarea lor masiva reflecta rolul unic pe care l-a jucat faraonul sau regele in societatea egipteana antica. Desi piramidele au fost construite de la inceputul Vechiului Regat pana la sfarsitul perioadei ptolemaice in secolul al IV-lea d.Hr., varful constructiei piramidelor a inceput cu sfarsitul dinastiei a treia si a continuat pana in aproximativ a sasea (c. 2325 i.Hr.). Peste 4.000 de ani mai tarziu, piramidele egiptene isi pastreaza inca o mare parte din maretia lor, oferind o privire asupra trecutului bogat si glorios al tarii.
In timpul celei de-a treia si a patra dinastii ale Vechiului Regat, Egiptul s-a bucurat de o prosperitate si stabilitate economica extraordinara. Regii detineau o pozitie unica in societatea egipteana. Undeva intre om si divin, se credea ca ei au fost alesi de zei pentru a servi drept mediatori intre ei si oamenii de pe pamant. Din aceasta cauza, a fost in interesul tuturor sa pastreze intacta maiestatea regelui chiar si dupa moartea sa, cand se credea ca devine Osiris, zeul mortilor. Noul faraon, la randul sau, a devenit Horus, zeul-soim care a servit ca protector al zeului-soare, Ra.
Laturile netede, inclinate ale piramidei simbolizeaza razele soarelui si au fost concepute pentru a ajuta sufletul regelui sa urce la cer si sa se alature zeilor, in special zeului soarelui Ra.
Vechii egipteni credeau ca atunci cand regele a murit, o parte din spiritul sau (cunoscut sub numele de „ka") a ramas cu trupul sau. Pentru a avea grija corect de spiritul sau, cadavrul a fost mumificat si tot ce avea nevoie regele in viata de apoi a fost ingropat impreuna cu el, inclusiv vase de aur, mancare, mobilier si alte ofrande. Piramidele au devenit centrul unui cult al regelui mort care trebuia sa continue mult dupa moartea sa. Bogatiile lor aveau sa asigure nu numai pentru el, ci si pentru rudele, functionarii si preotii care au fost ingropati langa el.
Nicio piramida nu este mai celebrata decat Marile Piramide din Giza, situate pe un platou de pe malul de vest al raului Nil, la marginea Cairoului modern. Cea mai veche si mai mare dintre cele trei piramide de la Giza, cunoscuta sub numele de Marea Piramida, este singura structura care a supravietuit din cele sapte minuni ale lumii antice. A fost construit pentru Khufu (Cheops, in greaca), succesorul lui Sneferu si al doilea dintre cei opt regi ai dinastiei a IV-a. Desi Khufu a domnit timp de 23 de ani (2589-2566 i.Hr.), se stie relativ putin despre domnia sa dincolo de maretia piramidei sale. Laturile bazei piramidei au o medie de 755,75 picioare (230 de metri), iar inaltimea sa initiala a fost de 481,4 picioare (147 de metri), ceea ce o face cea mai mare piramida din lume. Trei mici piramide construite pentru reginele lui Khufu sunt aliniate langa Marea Piramida, iar in apropiere a fost gasit un mormant care contine sarcofagul gol al mamei sale, regina Hetepheres. Ca si alte piramide, cea a lui Khufu este inconjurata de siruri de mastaba, unde au fost ingropate rude sau oficiali ai regelui pentru a-l insoti si sprijini in viata de apoi.