Guimar este un oras in sudul insulei Tenerife si este locul in care se gasesc sase dintre piramidele de pe insula. Astazi, zona este inclusa in Parcul Etnografic. Acesta a fost fondat de exploratorul Thor Heyerdahl, cu sprijin financiar din partea magnatului Fred Olsen.
Heyerdahl a auzit prima data de piramidele din Tenerife in anii ‘90, dintr-un articol de Francisco Padron in ziarul Diario de Avisos. Ulterior s-a deplasat pe insula pentru a vedea piramidele. Ceea ce a descoperit acolo l-a impresionat atat de mult, incat s-a stabilit in Guimar, unde a ramas pentru tot restul vietii.
Aventurierul norvegian a crezut ca piramidele seamana cu alte piramide in trepte pe care le vazuse in calatoriile sale. A propus teoria ca piramidele din Tenerife au fost construite intr-o perioada cand oamenii traversau oceanul si exista o legatura intre culturile care au ridicat piramide in Egipt si America Centrala.
Thor Heyerdahl credea ca era posibil ca guansii, care au populat insula Tenerife inainte de cucerirea spaniola, sa fi construit piramidele.
Explicatia academica despre piramidele din Tenerife
Mediul academic, insa, nu a a fost de acord cu ideile lui Heyerdahl. In schimb, a avansat teoria ca piramidele nu sunt decat mormane de roci vulcanice, stavilite de tarani in timp ce curatau ogoarele pentru practicarea agriculturii.
De asemenea, a fost propus secolul XIX ca data aproximativa a construirii lor, pentru ca arheologii de la Universitatea La Laguuna au descoperit resturi de ceramica din acea perioada.
Philip Coppens contrazice teoria conventionala
Cercetatorul Philip Coppens, care a vizitat Tenerife in 2009, a investigat pe cont propriu subiectul. Iata ce a publicat acesta pe site-ul sau referitor la teoriile avansate de mediul academic:
Intre doua piramide se gaseste o piata in care arheologii au facut sapaturi. Dar s-au oprit la stratul secolului XVIII, undeva la o adancime intre 50 si 150 de centimetri. Au crezut – in mod eronat – ca au sapat pana la fund, iar de aici au tras concluzia gresita ca cel mai vechi strat are o vechime de doua sute de ani. Este total eronat.
Alinierea piramidelor din Tenerife cu solstitiul de vara
Heyerdahl si cei care sunt de parere ca enormele constructii au fost ridicate de guansi, au avansat ideea ca piramidele au fost cladite in trepte si aliniate in scopuri religioase, pentru ceremonii care ar fi putut avea loc la solstitiul de vara.
In 1991, Juan Antonio Belmonte Aviles, Antonio Aparicio Juan si Cesar Esteban Lopez, cercetatori de la Institutul de Astrofizica al Canarelor, au demonstrat ca laturile mai lungi ale unor terase din jurul piramidelor din Guimar marcheaza directiile solstitiilor de vara si de iarna.
Unele terase ale piramidelor din Tenerife sunt aliniate cu pozitia Soarelui la solstitiu
Una dintre piramide are prevazute niste trepte. S-a sugerat ca participantii la ritual urcau pe aceste scari pana in varful constructiei, de unde vedeau rasaritul soarelui.
Francmasonii au construit piramidele din Tenerife?
In 2005, Antonio Aparicio Juan si Cesar Esteban Lopez au publicat cartea „Piramidele din Guimar: mit si realitate", in care au avansat teoria ca francmasonii au construit piramidele.
In carte, autorii isi fundamenteaza ideea invocad faptul ca solstitiile si piramidele sunt importante pentru francmasonerie si ca insusi proprietarul terenului pe care se gasesc piramidele din Guimar a fost francmason.
Cine au fost guansii din Tenerife?
Guansii sunt total invaluiti in mister. Pana acum, nu s-a stabili cum anume a ajuns o populatie de albi sa locuiasca pe o insula atat de aproape de Africa de Nord. Explicatia acceptata de majoritatea antropologilor este ca guansii se trag din berberii din Africa de Nord, posibil din Libia.
Totusi, legendele locale spun ca guansii sunt urmasii atlantilor care au supravietuit atunci cand continentul sau tara lor s-a scufundat, pentru ca locuiau pe varfurile muntilor, care dupa cataclism au devenit Insulele Canare.
Ceea ce stim despre guansi cunoastem din scrierile cronicarilor spanioli si din descoperirile arheologice facute pana acum. Guansii erau triburi de vanatori-culegatori cu un stil de viata foarte asemanator populatiilor din epoca de piatra.