Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regimurile alimentare in bolile cardio-vasculare
783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Borsul ca medicament
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hot dog ?
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Somn usor cu remedii naturale
95 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratamentul naturist al menopauzei
136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parazitii si infectiile parazitare
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rapita -beneficii si proprietati
1.222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Remediu natural pentru durerile de articulatii si oase!
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cuart-fumuriu
1.232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Mararul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.11.2022  Adauga la favorite 196 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mararul (Anethum graveolens) este o planta anuala, cu viata scurta, nativa din sudul Europei si sud-vestul si centrul Asiei. Este singura specie a genului Anethum, desi clasificata de unii botanisti in relatie cu genul Peucedanum ca Peucedanum graveolens (L.) C.B.Clarke. Se spune ca era folosit in Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. La romani, mararul este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate si in farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.

Mararul este o planta care rezista la temperaturi scazute. Ea se seamana toamna sau primavara foarte devreme, direct in sol, la o adancime de 2–3 cm. Necesita umiditate mai ales in timpul germinarii semintelor.Recoltarea frunzelor verzi poate incepe cand plantele au 10–12 cm inaltime.

Proprietati nutritive

Frunzele si semintele mararului au mult ulei volatil, bogat in anetol, carvona, vitamina A,C, B1, B2, B3, E, PP, acid folic, caroten, saruri minerale, fier, potasiu, calciu, fosfor, mangan, magneziu, cupru, flavonoide, fitoncide. Acest ulei volatil este folosit atat in industria alimentara cat si in cosmetica.

Beneficii

In igiena orala, mararul are rolul de a improspata respiratia si a elimina infectiile de la nivelul gurii. Poate fi folosit dupa fiecare masa, pentru o improspatare eficienta a cavitatii bucale.
are efect diuretic, expectorant, laxativ, ajuta la calmarea durerilor in colici intestinale (in special infuzia cu seminte)
diminueaza meteorismul abdominal (balonari)
mararul are actiune antimicrobiana, deci este un bun dezinfectant intern, folosit cu succes si in tratarea dizenteriei
stimuleaza activitatea bilei
Fiind o foarte buna sursa de fibre, mararul ajuta la reducerea colesterolului din sange. Ajuta, de asemenea, la normalizarea presiunii sangelui, datorita continutului ridicat de potasiu, prevenind astfel infarctul sau atacul de cord.
Stimuleaza functia renala. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de doua saptamani previne si combate calculii, cistitele si infectiile renale.
Benefic sistemului nervos. Mararul este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.
Fortifica sistemul osos. Semintele de marar au o mare concentratie de calciu . Calciul este necesar in mentinerea echililbrului acido-bazic din organism, tonifierea muschilor si sustinerea calitatii oaselor si tesuturilor.
Mararul contine flavonoide , substante cu actiune asemanatoare estrogenului ( hormoni feminini), numite fitoestrogeni . Cercetatorii spun ca aceste substante din marar echilibreaza nivelul hormonilor feminini.
De aceea , consumul regulat de marar este recomandat in sindromul premenstrual ( dureri in sani si abdominale, nervozitate in perioada ciclului), stimularea lactatiei , menstre abundente.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.