Un studiu foarte amanuntit, despre folosirea hameiului in medicina traditionala asiatica si europeana, arata ca in toate tarile unde creste aceasta planta, ea este folosita cu prioritate drept calmant psihic. In Ayurveda, medicina traditionala indiana, hameiul este folosit contra starilor de neliniste si de anxietate, in China – contra insomniei si a nervozitatii, in Europa centrala si de est – pentru diferitele tulburari emotionale legate de pubertate si de maturizarea sexuala. Studii recente arata ca, intr-adevar, efectele sedative ale conurilor de hamei sunt pe cat de puternice, pe atat de bine tolerate de organism.
Hameiul si somnul
Mai multe studii clinice arata ca hameiul, mai ales in asociere cu valeriana, este printre cele mai puternice si nenocive medicamente contra diferitelor forme de insomnie. Un experiment foarte amplu si meticulos realizat pe pacienti in Germania (tara cu cea mai mare traditie in studierea si utilizarea hameiului) a comparat efectele unui medicament de sinteza folosit frecvent contra insomniei (benzodiazepina), cu combinatia de valeriana si hamei, cele doua tipuri de remedii fiind administrate vreme de doua saptamani, in paralel, la doua grupe de pacienti cu insomnii puternice. Se administreaza seara 1-2 lingurite de combinatie, in proportii egale, de tinctura de conuri de hamei si de radacina de valeriana. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la putin timp dupa ce au adormit sau care au un somn agitat si neodihnitor.
Hameiul si reumatismul
Hameiul actioneaza ca un puternic antiinflamator articular, comparabil cu unele medicamente de sinteza utilizate in tratamentul artritei. In cazul crizelor reumatice, se face o cura de 1-2 saptamani, timp in care se beau 3 cani pe zi de infuzie combinata de hamei. Pe langa efectul sau antiinflamator, hameiul actioneaza asupra sistemului nervos central, reducand senzatia de durere la bolnavii de reumatism.