actinidelor, aflat in pozitia 94 din tabelul periodic al elementelor. Este un element chimic artificial si in natura doar urme de plutoniu se gasesc in zacamintele bogate de uraniu.[1]
Plutoniul metalic are aspect argintiu. Este foarte rectiv chimic. Metalul se dizolva usor in acid clorhidric sau percloric. Plutoniul metalic are sase stari alotropice, cu densitati intre 16,00 si 19,86 g/cm3.
Plutoniul are 15 izotopi cu masa cuprinsa intre 232 si 246. Toti izotopii plutoniului sunt radioactivi. Cel mai important izotop este Pu-239, care se dezintegreaza alfa, timpul de injumatatire fiind de circa 24.000 de ani. Din cauza dezintegrarii alfa, piesele metalice de plutoniu se incalzesc.
Plutoniul 239 este un material fisionabil cu neutroni termici sau rapizi.
Plutoniul este materialul fisionabil esential pentru armele nucleare moderne. Plutoniul poate fi folosit pentru fabricarea armelor radiologice.
Izotopul plutoniu-238 este un emitator alfa cu timp de injumatatire de 87 ani. Aceasta caracteristica il recomanda pentru generatoarele electrice utilizate la sondele spatiale.
Plutoniul 239 este folosid drept combustibil nuclear la reactorii rapizi sub forma de oxid mixt