Gingia este un tesutul moale de la nivelul cavitatii orale care inconjoara si sustine dintii. Gingiile sanatoase sunt fixate ferm de dinti.
Detasarea gingiilor, urmata ulterior de expunerea radacinilor dentare, poarta numele de retractie gingivala.
Desi retractia gingivala poate apare fiziologic odata cu inaintarea in varsta, multe persoane sunt afectate mult mai timpuriu decat in mod normal.
Tulburarea este adesea cauzata de efectele periajului agresiv sau de igiena orala precara, care duce la acumularea placii bacteriene si tartrului pe suprafata dintilor, provocand detasarea gingiei. Insa, retractia gingiei poate fi provocata si de afectiuni parodontale.
Trei din patru adulti sufera de un anumit grad de retractie gingivala, dar in majoritatea cazurilor nu cauzeaza durere si nu este luata in considerare.
Uneori retractia poate fi identificata la prima vedere, insa de regula este descoperita prin inspectia atenta a zonei cervicale a dintelui (locul de insertie a gingiei). Daca insetia gingivala pare detasata atunci cel mai probabil ca gingia se va retrage pe viitor, inlesnind degradarea dintilor sanatosi.