Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Durerea de dinti - Remedii naturale eficiente
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Umflarea varfului piciorului sau a varfului piciorului
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucrari protetice fixe
1.036 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne spalam corect pe dinti
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de durerea de la genunchi!
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerile de calcai si talpa
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Virusuri si bacterii ce se ascund in periuta de dinti
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crema de Ardei iute ia durerea in 15 minute
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerea de sciatica - cauze si tratament
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerea de articulatii si oase dispar in 7 zile
512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Durerea de dinti

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.11.2012  Adauga la favorite 1.904 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Durerea dentara este localizata un jurul unui dinte sau in maxilar; aceasta poate varia de la discomfort usor sau sensibilitate, la durere insuportabila. Durerea dentara este intotdeauna un semn ca ar trebui sa mergem la medic, inainte de a se transforma intr-o urgenta medicala.

Cauzele durerilor dentare

- Cariile - Cariile sunt cea mai intalnita cauza a durerilor de dinti. Acestea se formeaza atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile in acizi care in combinatie cu saliva dizolva smaltul si dentina. Daca nu este tratata, caria patrunde adanc in dinte, pana cand pulpa dentara este expusa. Atunci cand resturile alimentare raman in cavitatile mari, toxinele secretate de bacterii inflameaza pulpa.

Cariile mici se pot obtura, insa cariile profunde necesita un tratament onlay (incrustatii) sau o coroana dentara. Daca pulpa dentara este infectata, este nevoie de o obturatie de canal sau chiar de extractia dintelui.

Pe masura ce penetreaza dintele, cariile produc o sensibilitate crescuta la dulce, fierbinte sau rece. In momentul in care ajung la pulpa dentara, durerea este permanenta. Abcesul este insotit de dureri intepatoare, inflamatie, un gust amarui in gura si respiratie urat mirositoare.

- Boli gingivale - Aceste aimplica inflamarea gingiilor si deteriorarea osului din jurul dintilor. Bolile gingivale apar atunci cand placa bacteriana produce toxine ce irita gingia. Un prim simptom al acestor boli este sangerarea gingivala, aceasta producand in cele din urma inflamatii si infectii dureroase.

Intr-o prima etapa, bolile gingivale sunt tratate prin indepartarea placii bacteriene. In stadii mai avansate este nevoie de detartraj si chiuretare subgingivala. In cazurile extreme - cand s-a pierdut mult din os - este necesara extractia.

- Sensibilitatea dentara - Aceasta apare in momentul in care retragerea gingiei produce expunerea radacinii dintelui. Durerea apare la alimente fierbinti sau reci. Medicul poate trata aceasta afectiune cu pasta de dinti sau gel cu fluor. Insa daca este afectata pulpa dentara, este nevoie de obturarea canalului.

- Dinte fracturat - Traumatismele sau muscarea unui obiect / aliment dur pot avea ca urmare fisurarea dintilor. Utilizarea sau atingerea dintilor fisurati produce o durere ascutita. Problema se poate rezolva cu o coroana dentara, insa daca pulpa dentara a fost expusa infectiei, este necesara obturarea canalului.

- Obturatiile - Ddurerea poate aparea si dupa obturarea unei cavitati produse de o carie. Acest fapt se datoreaza raspandirii cariei in pulpa dentara si ca urmare necesitatea obturarii canalului. Durerea poate fi cauzata si de acumularea de fluid cu impuritati organice intre obturatie si dinte. Obturatiile vechi se pot deteriora, producand durere.

- Disfunctia articulatiei temporomandibulare - Aceasta afectiune reprezinta o inflamatie dureroasa in locul in care mandibula este conectata de craniu. Durerea poate fi produsa de o varietate de factori, inclusiv artrita, traumatisme faciale, bruxism (scrasnirea dintilor) . Spasmele musculare din jurul articulatiei temporomandibulare pot crea dificultati in deschiderea gurii, precum si dureri de cap, gat, maxilar, dinti si urechi.

Durerea produsa de disfunctia articulatiei temporomandibulare poate fi ameliorata cu medicatie antiinflamatorie sau aplicand comprese umede calde, pentru a relaxa muschii. Benefice sunt si reducerea stresului, consumul de alimente moi si repaosul.

- Molarii de minte - Aparitia maselelor de minte poate produce durere atunci cand nu sunt aliniate corect sau cand sunt impactate in mandibula si necesita extractie chirurgicala.

- Pierderea dintelui prin traumatism - Daca ati suferit o lovitura puternica si v-a cazut un dinte sau se clatina foarte tare, pastrati dintele umed (de preferat sa il pastrati in gura) si mergeti de urgenta la medic. Dintele poate fi salvat.

- Cancer oral - Unele cancere orale pot incepe cu dureri de maxilar, ce seamana cu durerea de dinti.

Cauze nestomatologice ale durerilor de dinti

O durere de dinti poate indica si prezenta unei afectiuni grave, cum ar fi infectii la sinusuri sau urechi. Pentru persoanele ce sufera de boli de inima, durerile de dinti sau maxilar pot semnala o angina sau iminenta unui atac de cord. Mai rar, durerile cronice de dinti pot fi cauzate de nevralgii sau alte afectiuni ale nervilor.

Prevenirea durerilor de dinti

- Cel mai important lucru in preventie este pastrarea unei bune igiene orale. Acest lucru include periajul dentar de cel putin doua ori pe zi si utilizarea atei dentare cel putin odata pe zi. Utile sunt si apele de gura antiseptice, care ucid bacteriile raspunzatoare pentru respiratia urat mirositoare, carii si gingivita.

- Mentinerea unei diete echilibrate, reducand alimentele cu zahar si amidon, ce produc carii dentare.

- Evitati gustarile dintre mese. Acest obicei predispune dantura la carii, deoarece nu permite normalizarea aciditatii pH-ului din gura.

- Evitati bauturile energizante si acidulate - acestea contic acid fosforic, citric si organic, ce dauneaza dintilor. Pentru a limita actiunea acestor bauturi puteti bea cu un pai.

- Nu fumati - pe langa faptul ca pateaza dintii, fumatul afecteaza gingiile, reducand aportul de sange. Alt efect este respiratia urat mirositoare.

- Mestecati guma fara zahar - aceasta previne respiratia urat mirositoare si stimuleaza productia salivara, ajutand la combaterea placii bacteriene.

- Vizitati periodic medicul stomatolog, o data la 3 - 6 luni. Acesta poate observa afectiunile dentare din timp, care altfel ar progresa fara simptome.

- Piercing-urile orale (in limba sau buze) pot produce reactii alergice, infectii, lezarea nervilor din limba si boli gingivale.

Tratamentul durerilor dentare

Pana a merge la medicul stomatolog puteti ameliora durerea clatind gura cu apa calduta si folosind ata dentara pentru a indeparta toate resturile alimentare. Nu folositi niciodata un instrument ascutit pentru a indeparta resturile blocate intre dinti; acestea pot produce o durere si mai mare sau sangerari gingivale. Puteti lua un analgezic, dar evitati sa le puneti direct pe zona dureroasa - pot arde tesutul sensibil. In loc, incercati sa aplicati o compresa rece pe obraz.

Stomatologul va trata durerea in functie de cauza acesteia. Daca aveti o carie, va indeparta partea afectata cu freza, apoi va obtura cavitatea, iar daca este afectata si pulpa dentara, va obtura canalul sau va extrage dintele. Un dinte fracturat sau fisurat necesita o coroana dentara sau o obturatie de canal. Pentru sensibilitatea dentara cauzata de erodarea smaltului, medicul va recomanda pasta de dinti speciala pentru dintii sensibili.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.