Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Osteoporoza - ce este, cum o prevenim si cum o tratam
210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerile de urechi pe timp de vara: De ce apar?
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum tratam artroza?
1.199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum tratam raceala - sfatul medicului
1.650 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Cum prevenim enterocolita la copii? -
1.171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raguseala
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul metabolic. Ce este si cum il tratam
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum scad glicemia - Fara pastile
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Virozele de toamna, extrem de periculoase.
28 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratament pleurezie (apa la plamani)
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Tartrul: ce este, cum il tratam si cum il prevenim?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.03.2018  Adauga la favorite 637 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Povestea cu tartrul incepe in copilarie. Cu sfaturile parintilor legate de acel cuvant prea greu de pronuntat la o varsta frageda. Ai nostri ne tot repetau sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi pentru ca altfel se depune... tartrul.

Ce este de fapt tartrul? Depozitul acela neplacut care face uitat luciul perlat al dintilor. Vinovate pentru formarea tartrului sunt in primul rand obiceiurile noastre : acelea de a sari uneori peste periaj sau consumul de alimente dulci.

Tartrul incepe sa se depuna de la o varsta frageda, chiar de la 9 ani, din momentul in care apar dintii definitivi si poate fi intalnit in unele cazuri pana dupa varsta de 40 de ani. De aici si grija constanta a parintilor pentru igienizarea corecta a dintilor. Tartrul apare in urma unui intreg proces, care poate fi, bineinteles, evitat. Bacteriile se depun pe dinti, apare placa bacteriana si apoi se formeaza tartrul care poate fi indepartat doar de medicul stomatolog in urma unor sedinte specializate.

Ritmul de formare a tartrului dentar depinde de mai multi factori, iar natura alimentelor pe care consumam este unul dintre cei mai importanti. La fel de important este si modul in care mestecam mancarea. Pozitia dintilor este un alt factor. Nu toti dintii sunt la fel de afectati de depunerile de tartru. Zona interna a dintilor frontali este cea mai afectata. Periuta patrunde mai greu in aceste zone, iar placa bacteriana ajunge sa se transforme in tartru.

Daca exista dinti inghesuiti, periajul este de asemenea ingreunat, fiind foarte greu de realizat o igiena corecta. Aparitia tartrului este favorizata, iar curatarea acestuia este posibila doar in cadru profesional, de catre un medic stomatolog. Fiecare dintre noi are o dispozitie aparte in cazul depunerilor de tartru.

sus
Prevenirea tartrului
Obiceiurile se deprind in copilarie. Invatam de la parinti, de la profesori, de la cei din jur si din admiratie pentru ei incercam sa fim ca ei. De aceea credem ca in programa scoala ar trebui sa existe ore de educatie stomatologica. Sa invatam ca preventia este cheia rezolvarii multora dintre probleme noastre.

Lectia 1: prevenirea

Totul ar trebui sa inceapa cu preventia blacii bacteriene. Aceasta se depune pe dinti in mod continuu, imediat dupa igienizare, iar rata de ingrosare a stratului de placa poate fi doar incetinita si nu oprita.

Regulile elementare de igiena precum periatul dintilor dupa mese, utilizarea apei de gura, a atei dentare nu ar trebui sa fie mai putin importante decat regula punctualitatii, spre exemplu. Din nefericire placa microbiana dentara evolueaza spre tartru, iar singura metoda eficienta de indepartare in totalitate a placii este periajul dentar profesional.

Lectia 2: igienizarea

Igienizarea reprezinta un ansamblu de actiuni terapeutice, in principal nechirurgicale, care urmaresc indepartarea placii bacteriene si a produsilor ei - a tartrului supra si subgingival si a cementului necrotic accesibil dupa detartraj - si mentinerea in timp a unei bune igiene gingivo-orale. Probabil asa ar suna o definitie dintr-un manual de educatie stomatologica, daca acesta ar exista. In mult mai putine cuvinte, igienizarea inseamna curatarea dintilor si a cavitatii bucale.

Ingienizarea incepe acasa, prin periaj, la care se adauga mijloace secundare precum folosirea atei dentare, a apei de gura, realizarea unor dusuri bucale. Aceasta este continuata in cabinetul medical si presupune detartraj, lustruirea suprafetelor si curatare in profunzime, pana la eliminarea tuturor impuritatilor.

Lectia 3: periajul

Periajul obligatoriu este cel de seara, dupa ultima masa, inainte de culcare. Acesta este esential deoarece mentinerea in cavitatea bucala a placii bacteriene, a resturilor de alimente, in conditii constante de umiditate si oxigenare redusa, repausul partilor moi favorizeaza dezvoltarea florei microbiene.

Periajul de dimineata actioneaza ca un masaj asupra gingiei, stimuland circulatia si vascularizatia gingivala. Completarea periajului de dimineata si seara prin clatirea gurii cu solutii antiseptice (ape de gura) favorizeaza o buna igienizare.

De asemenea, consumul de fructe (mere) si legume (morcovi), dupa masa, disloca resturile organice depuse in zonele gingivo-dentare si ajuta la o igienizare mult mai buna a cavitatii bucale.

Timpul de periaj difera de la o persoana la alta. Un periaj corespunzator se face 3-5 minute, cand tehnica de periaj este insusita corect si efectuata complet. Ideal ar fi sa avem doua periute de dinti, pe care sa le folosim alternativ. Astfel se mentin uscate, perii nu se deterioreza la fel de repede si nu trebuie sa le inlocuim la fel de repede.

Deci nu uita ca niciodata nu este prea tarziu pentru a invata o lectie noua, iar preventia este lectia esentiala care trebuie asimilata cand vorbim despre zambet perfect si dinti sanatosi!

sus
Tartru - tratament
Daca tartrul nu este indepartat periodic, afecteaza si tesutul de sustinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducand la mobilizari ale dintilor afectati si, in final, la pierderea lor.

Pacientii cu depuneri de tartru au in permanenta un miros fetid la nivelul cavitatii bucale, chiar daca se spala pe dinti si folosesc apa de gura. In plus, exista si un aspect estetic neplacut, din cauza depozitelor maronii-galbui care se observa printre dinti.

Tartrul este poros, el adunand ca un burete placa bacteriana care se depune in mai multe straturi si se mineralizeaza. Astfel, depozitul se mareste, apasa pe gingie, aceasta se retrage, lasand dezgolita, de cele mai multe ori, radacina dintelui.
El se poate indeparta doar in cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metoda denumita detartraj, care este de doua feluri: supra si subgingival.

Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansa metalica ce vibreaza, iar vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului.
Manopera este nedureroasa, dar sensibilitatea dintilor este diferita asa ca uneori poate fi neplacut. In aceste cazuri, o simpla anestezie locala rezolva toata problema.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.