Delfinul a fost construit in URSS si predat Romaniei in 1985.
A costat 40 milioane de dolari si a fost adus in tara in secret, fiind receptionat fara ceremoniile caracteristice festivismului comunist. „Delfinul" este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagra.Clasa Kilo, din care face parte „Delfinul", este una dintre cele mai apreciate in lumea militara.
In publicatiile de specialitate, in dreptul denumirii Kilo este trecut „vanator de submarine nucleare". Este complet invelit intr-o alveola din cauciuc, iar instalatiile sunt silentioase.In plus, are o raza de actiune de cinci ori mai mare decat submarinele din clase similare din dotarea NATO. Capacitatile acestui submarin au fost demonstrate cu totul intamplator in Golful Persic, in timpul primului razboi din Irak.Flota americana a intrat in stare de alarma dupa ce nici unul dintre cele trei submarine Kilo scoase in mare de Iran nu a putut fi detectat.De atunci clasa Kilo a fost supranumita „Black Hole" - gaura neagra.
Submarinele din clasa Kilo au fost proiectate de academicianul Karmelitzin si au cateva imbunatatiri structurale care-i sporesc calitatile nautice si tactice.
Delfinul are 72,9 metri lungime, 10 latime si este proiectat dupa metoda picaturii de apa alungite.Acest proiect este diferit de cel al submarinelor clasice, cu etrava.Data fiind forma sa, submarinul inainteaza mai usor in imersiune si mai greu la suprafata.Viteza de croaziera la suprafata este de 8-12 noduri, iar in imersiune 20 de noduri (aproximativ 40 de km pe ora). Delfinul dispune de un complex automatizat de lansare torpile calibru 533,4, compus din sase tuburi, toate dispuse in prova. De la bord se pot lansa sapte tipuri de torpile, printre care si torpile teleghidate prin fir tip Tiger fish, dar si torpile de viteza cu oxigen. Submarinul poate lansa 18 torpile in 6,4 minute si mai poate lua la bord 24 de mine speciale.[2] Delfinul mai detine un sistem de lansare a tintelor false si un complex de rachete antiaeriene IGLA 1.
La bordul „Delfinului" echipajul poate sta 45 de zile.Limitarea este calculata in functie de proviziile de alimente. De obicei, in imersiune se mananca semipreparate, insa in minibucatarie se poate prepara orice, inclusiv ciorba.
„Delfinul" a avut pana in 1996 misiuni in aproape fiecare luna, iesind in larg pentru cate 15 zile efectuand misiuni de cercetare, patrulare, recunoastere sau teste de tragere. In urma unui astfel de test avioane americane specializate nu au putut depista submarinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane.
Din 1996 „Delfinul" sta la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizati ia