Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Destinul fabulos al inventiilor Alfred Nobel si dinamita
283 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata submarina sub valuri - Ep 1
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Locuinta ne influenteaza destinul
339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile bijuteriilor franceze
416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Homo Sapiens - Originile omenirii
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Eminescu. Ep. 1 - Copilaria si familia.
625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile bijuteriilor franceze
284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "Taramul dintre ape"
771 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drama lui Avram Iancu-
801 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  HMS Trenchant cu ordin de a opri o nava ruseasca
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Destinul fabulos al inventiilor - Primul submarin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.10.2022  Adauga la favorite 227 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Submarin sau submersibil este o nava care are posibilitatea navigatiei mixte, la suprafata si in imersiune. Termenul de submarin desemneaza in special navele militare in scopul camuflarii unui atac, iar submersibil - navele civile de cercetare submarina, interventie si lucrari la mare adancime, transport.

Un submarin se poate deplasa sub apa. Acesta poate fi o arma navala mortala, insa poate explora albia marii sau a oceanului si poate efectua reparatii ale conductelor subacvatice.

Dovezi legate de o astfel de ambarcatiune ne trimit acum mai bine de 2300 de ani. Aristotel a descris o camera submersibila ce era folosita in anul 332 i.H. Aceasta a fost folosita de marinarii lui Alexandru cel Mare. Exista dovezi si in China Antica cu privire la existenta unui submarin primitiv in jurul anului 200 i.H. De fapt, acest submarin se pare ca se deplasa pe fundul marii.

Dupa mai multe secole, in 1578, William Borne a proiectat primul design de submarin. Acesta includea tancuri de balast care erau folosite pentru a scufunda si pentru a aduce la suprafata ambarcatiunea. Din nefericire acest submarin nu a trecut dincolo de proiect.

Mai tarziu, submarinele din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, au fost vase in forma de butoaie, dirijate de elice manuale sau de vasle. Primul submarin de succes a fost construit in 1620 de olandezul Cornelis Drebbel.

Acesta a proiectat un submersibil de lemn incastrat in piele. Putea transporta 12 vaslasi si un total de 20 de oameni. In mod surprinzator, vasul putea ajunge la o adancime de 20 m si se putea deplasa 10 km.

Inginerul american Robert Fulton (1765-1815) a incercat sa faca Marina Franceza sa fie interesata de submarinul lui, in 1800, insa fara succes. Submarinele au fost incercate in Razboiul Civil American (1861-1865), iar Marina S.U.A. a folosit primul submarin practic, construit de inventatorul irlandez John P. Holland (1840-1914).

Submarinele armate cu torpile au scufundat nave in ambele razboaie mondiale. Acestea erau dotate cu motoare electrice pentru deplasarea sub apa, insa se miscau mai rapid la suprafata, folosind motoare diesel pentru reincarcarea bateriilor motoarelor electrice. S.U.A. a lansat primul submarin nuclear in 1955.

Intr-un submarin nuclear, majoritatea spatiului este ocupat de turbinele care il conduc si de reactor.

Submarinele germane utilizate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial puteau atinge adancimi de 300 m. Datorita echiparii cu tuburi de alimentare cu aer, in 1943 submarinele germane puteau ramane sub apa timp de 24 de ore.

Cele mai mari submarine sunt cele din clasa „Taifunului Rus", cu lungimea de 172 m si latimea de 22,8 m, capabile sa se scufunde la 500 m adancime si sa navigheze cu aproximativ 30 noduri – adica 55 km/h. Fosta Uniune Sovietica a construit cel mai rapid submarin din lume, care atingea 83 km/h, insa a fost produs un singur exemplar de acest tip. Exista si submarine micute, care transporta doar una sau doua persoane. Cel mai mic submarin din lume a fost construit de oamenii de stiinta din Australia si are doar 40 cm lungime. Se pare ca o companie americana construieste un „submarin zburator" fara echipaj uman, care ar putea fi lansat ca o racheta, de pe un „submarin-mama", la care s-ar putea intoarce ulterior.

Toate submarinele, atat cele nucleare, cat si cele diesel-electrice, imerseaza la fel. Cand se pregateste de scufundare, un submarin isi umple cu apa tancurile de imersiune pana cand vasul devine neutru din punct de vedere al portantei. Aceasta inseamna ca densitatea medie a vasului este aceeasi cu a apei din jurul sau, adica vasul nu pluteste si nici nu se scufunda.

Daca un submarin trebuie sa faca o scurta vizita la suprafata, el urca orientandu-si in sus suprafetele de imersiune. Pentru a se intoarce la suprafata pentru o perioada mai lunga, un submarin foloseste in mod normal aer comprimat pentru a expulza apa din tancurile sale de imersiune.

Un submarin nuclear poate ramane sub apa luni de zile, de aceea trebuie sa aiba depozite mari de hrana. Este esentiala si prezenta unui sistem de climatizare. Acesta mentine aerul la o temperatura confortabila, elimina dioxidul de carbon expirat de oameni si il inlocuieste cu oxigen. Oxigenul este produs la bord prin folosirea curentului electric pentru a descompune apa marii in componentele sale principale: hidrogen si oxigen. Apele reziduale se depoziteaza in rezervoare, fiind pompate din cand in cand in apa.

Apa marii se distileaza pentru a asigura echipajului apa de baut. Apa sarata a marii se fierbe, aburii produsi se racesc pentru a fi transformati in apa pura, stransa apoi in alt recipient. Sarea si alte impuritati raman in boiler. Forma submarinului faciliteaza deplasarea in apa cu rezistenta minima.

Daca un submarin defect nu poate sa urce la suprafata, dar este etans, stabil si sta pe fundul marii la o adancime nu foarte mare, atunci echipajul poate folosi trapele de salvare. Membrii echipajelor submarinelor britanice avariate folosesc o vesta de salvare asemanatoare cu o gluga pentru a urca la suprafata. Cand intra in turnul de salvare, membrul echipajului isi umfla vesta conectand-o la un dispozitiv de alimentare cu aer. Apoi, o data inundata, camera se deschide si membrul echipajului pur si simplu urca liber la suprafata, respirand normal in interiorul vestei de salvare.

Echipajul unui submarin esuat la adancimi extreme nu se poate retrage prin aceasta metoda, deoarece corpul uman nu rezista la presiunea mare a apei. Singura cale de scapare este prin intermediul unui submarin in miniatura numit submersibil. Flota Militara S.U.A. si Flota Militara Regala a Marii Britanii sunt ambele dotate cu submersibile de salvare. LR5, un tip folosit de Flota Militara Britanica, este coborat in apa de pe un vas de la suprafata si apoi ghidat spre submarinul aflat in sinistru maritim. Un cos metalic, numit liziera de transfer, se potriveste la trapa de urgenta a submarinului si asigura echipajului o cale de a trece in submersibil pentru calatoria inapoi la suprafata.

Tot submersibile sunt si submarinele utilizate in scopuri stiintifice si industriale. Unele sunt fara echipaj si sunt telecomandate, explorand oceanele. Altele, ca Alvin (S.U.A.) pot avea trei oameni la bord. Alvin poate atinge o adancime de 4000 m si a fost folosit pentru localizarea depozitelor minerale din oceane.

Submarinele au parcurs un drum lung de la cele din China anului 200 i.H. si pana astazi. Au fost descoperite noi cai de propulsie, de realimentare cu aer in timp ce sunt inca sub apa, de comunicatie, de control al adancimii si armament. Intr-adevar, submarinul joaca un rol important in istoria omenirii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.