Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele istoriei Elizabeth II Regina noastta
252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a II-a si liderii Marii Britanii
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol I si Elisabeta – Primii regi ai Romaniei
976 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeta I si Elisabeta a II-a: Reginele de aur-Anglia
407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a fost la bordul primelor nave de lux?
79 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeta (Carmen Sylva)
873 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filip, Duce de Edinburgh
283 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta I a Angliei
1.767 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Victoria a Regatului Unit
955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elizabeth Bathory
721 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Regina Elisabeta a II-a a murit la varsta de 96 de ani

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.09.2022  Adauga la favorite 92 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, a murit, a anuntat Palatul Buckingham.

A devenit regina in 1952 la varsta de 25 de ani si a petrecut 70 de ani pe tron. Ea se angajase sa-si serveasca oamenii, lucru pe care si-a indeplinit-o printr-o combinatie de pricepere si simtul datoriei.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, printesa Elisabeta de atunci si-a tinut primul discurs catre natiune, spunand ca atunci cand pacea va reveni, „ne va fi pentru noi, copiii de astazi, sa facem din lumea de maine un loc mai bun si mai fericit" .

S-a alaturat Serviciului Teritorial Auxiliar, prima femeie din Familia Regala care a devenit membru cu norma intreaga a fortelor armate.

In ziua victoriei in Europa, ea a aparut pe balconul Palatului Buckingham impreuna cu familia ei si Winston Churchill, iar mai tarziu a dansat pe strazi cu multimea, tragandu-si o sapca de ofiter peste ochi, astfel incat nimeni sa nu o recunoasca.

In 1947, s-a casatorit cu Philip Mountbatten, nunta ajutand la inlaturarea intunericului postbelic al austeritatii si la formarea unei uniuni care a durat 73 de ani.

Vestea mortii tatalui ei, George al VI-lea, in 1952, a ajuns la Elisabeta in timp ce se afla intr-un safari in Kenya. In anul urmator, a avut loc incoronarea ei, cu sute de mii de oameni strabatand traseul catre Westminster Abbey si peste 20 de milioane vizionati la televizor.

Domnia ei a inceput cu un turneu de sase luni in Commonwealth. Ea credea ca institutia ar trebui sa se indeparteze de imperiu si sa devina mai mult despre prietenie si drepturi egale intre natiuni.

Ea a fost incantata cand fiul ei cel mare, Printul Charles, si-a anuntat logodna cu Lady Diana Spencer, nunta lor din 1981 devenind un eveniment mondial de televiziune.

Dar ruperea relatiei, precum si cea a lui Andrew si Sarah Ferguson, au ranit institutia monarhiei, iar cand Diana a fost ucisa intr-un accident de masina la Paris in 1997, regina a fost criticata pentru ca a ramas la Balmoral cu nepotii ei indoliati. Cand s-a intors la Londra, in ajunul inmormantarii Dianei, Regina a dat o expresie personala de durere.

In 2002, si-a pierdut singurul frate, Printesa Margareta, iar apoi, doar sapte saptamani mai tarziu, mama ei.

Sarbatorile Jubileului de Aur, care marcheaza 50 de ani pe tron, au avut loc in acel an. Sprijinul pentru monarhie a crescut, atingand un nivel maxim cand ea a devenit vedeta neasteptata a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Dar au urmat vremuri mai grele. Printul Harry si Meghan Markle au spus ca lipsa de sprijin din partea familiei regale a contribuit la decizia luata de cuplu de a renunta la indatoririle regale.

Si Printul Andrew a fost indepartat din rolurile sale publice, pe masura ce scandalul care a inceput odata cu prietenia lui cu infractorul sexual condamnat Jeffrey Epstein a crescut.

Pandemia de Covid a fost cea mai mare criza globala din lunga ei domnie. Intr-un discurs rar in timpul primului blocaj din 2020, regina a spus clar ca a inteles durerea si greutatile cu care se confrunta oamenii, invocand clasicul de razboi al Verei Lynn, Ne vom intalni din nou.

Un an mai tarziu, a avut de-a face cu moartea la 99 de ani a Printului Philip, sotul ei de sapte decenii si „rock".

Jubileul de platina din 2022 a marcat 70 de ani pe tron ​​si, in ciuda problemelor de mobilitate, ea a continuat cu indatoririle publice.

Cathy Newman se uita inapoi la viata reginei Elisabeta si la modul in care Marea Britanie s-a transformat in timpul domniei ei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.