Ingrediente
1 kg dovlecei
1 kg zahar
zeama si coaja de la 1 lamaie
100 - 150 ml apa
1 floare de anason sau jumatate de pastaie de vanilie sau un baton mic de scortisoara
Taiem capetele dovleceilor, taiem dovlecelul in doua, curatam partea cu seminte folosindu-ne de o lingura sau lingurita.
Daca dovleceii sunt tineri, fragezi, fara seminte mari, miezul eu il folosesc la chiftele – . Ies tare pufoase si moi. Iar daca nu-l folosesc la gatit, pun miezul acesta in punga si-l pastrez la congelator pana cand voi avea nevoie la chiftele sau o supa crema
Taiem dovleceii cubulete, dar nu foarte mici.
Punem jumatate din cantitatea de zahar in cratita, este bine sa folosim o cratita cat mai larga, adaugam 100 ml de apa si amestecam, sa se topeasca zaharul.
Amestecam continuu, pana se dizolva zaharul, mai adaugam apa, daca este nevoie. Trebuie sa obtinem un sirop concentrat de zahar, care sa treaca proba firului.
Este bine sa folosim o cratita larga, cu fundul gros. In acest fel dulceata sau gemul vor fierbe repede, fara sa se prinda de vas, iar lichidul se va evapora repede. Recomand sa se amestece incontinuu. Marginea cratitei se sterge mereu cu un burete umed, sa nu se caramelizeze zaharul, pentru ca va da culoare maronie dulcetii noastre.
Stingem focul si adaugam dovleceii. Pornim apoi din nou focul, amestecam intr-una, pana cand se inmoaie dovleceii si lasa mai multa apa, mai adunam de pe margine bucatelele de dovlecei, sa fie totul bine acoperit cu sirop.
Punem acum si jumatatea de floare de anason (sau 1 intreaga), curatam coaja de lamaie si o punem si pe aceasta. Tot acum punem si sucul de lamaie si amestecam, acesta va ajuta ca dulceata sa ramana de o culoare vie si nu va permite zaharisirea.
Daca doriti, puteti pune jumatate de pastaie de vanilie, un baton mic de scortisoara, cateva cuisoare…sau puteti pune doar coaja de la 2 lamai. Se gasesc lamai bio peste tot.
Pe masura ce vedem ca devine mai lichid siropul, mai adaugam putin cate putin zahar, pana cand il vom pune pe tot, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic.
Mai amestecam din cand in cand, mai stergem marginile cratitei cu un burete, ca sa nu se caramelizeze reziduurile de zahar.
Am fiert dulceata cam 40 de minute, nu e nevoie de mai multa fierbere. Apoi oprim focul si lasam dulceata sa se raceasca pana a doua zi, acoperim cratita cu servete umede. In felul acesta dovlecelul se va confia incet in siropul concentrat de zahar.
Cat de bine arata! Bucatelele de dovlecel sunt translucide, iar mirosul este fabulos! O frumusete de dulceata a iesit!
Gina Badea