AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Artistul austriac Oskar Kokoschka (1886-1980) a atins faima mondiala prin portretele si peisajele sale expresioniste intense. Rudiger Gorner, autorul primei biografii in limba engleza, il infatiseaza pe artist in toata complexitatea sa fascinanta si contradictorie. El urmareste drumul lui Kokoschka de la bete noire a burgheziei si asa-numitul „artist al foamei" pana la un artist politic si critic bogat si cosmopolit, care a jucat un rol major in modelarea scenei artistice europene a secolului XX si a carui relevanta este nediminuata pentru aceasta. zi.
In 1934, Kokoschka a parasit Austria la Praga, iar in 1938, cand cehii au inceput sa se mobilizeze pentru invazia asteptata de catre Wehrmacht-ul german, Kokoschka a fugit in Regatul Unit, unde a ramas in timpul razboiului. Desi avea o reputatie internationala la momentul primei sale emigrari la Praga, nu era inca binecunoscut in Marea Britanie. Aceasta prelegere arunca o lumina noua asupra experientelor, primirii si lucrarii sale in exil, inclusiv impresiile sale despre Londra, comisiile sale de portrete si seria sa de lucrari antifasciste celebre, cum ar fi alegoria Pentru ce luptam (1943) si Oul rosu. (1939-41). In 1947, Kokoschka a calatorit pentru scurt timp in Statele Unite, inainte de a se stabili in Elvetia in 1953, unde si-a trait restul vietii.
Prelegere sustinuta de Rudiger Gorner, profesor de germana cu literatura comparata la Universitatea Queen Mary din Londra. Director fondator al Centrului pentru Relatii Culturale Anglo-Germane, cartile sale includ biografii ale lui Rainer Maria Rilke si ale poetului Georg Trakl. A primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania pentru munca sa in relatiile britanice-germane si Premiul Reimar Lust al Fundatiei Alexander-von-Humboldt, ca recunoastere a realizarilor de-a lungul vietii.