AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Opera „Gradina cu floarea-soarelui", pictura a maestrului austriac Gustav Klimt, este realizata in anul 1908 si se afla in colectia Muzeului Belvedere din Viena. Florile inalte au siluetele unor oameni. Artisul vrea sa sublinieze ca viata vegetala exista independent de interventia omului si surprinde cu placere abundenta naturii si caracterul ei salbatic.
Panza transmite privitorului un sentiment profund de veselie. Pictorul foloseste liniile oblice pentru a lega primul plan de fundal. Florile sunt zvelte, par sa iasa din cadrul ramei si sunt zugravite in culori luminoase. Plantele sunt integrate ingenios cu ajutorul unei paleta rafinate de culori si atrag atentia prin echilibrul impus de pajistea de smarald.
Pentru artist, floarea-soarelui are o aura mistica despre care criticul de arta Ludwig Hevesi spunea: „Gustav Klimt a pictat o singura tulpina de floarea-soarelui in amestecul colorat de plante si pare o zana indragostita, iar crinolina ei verde curge pe iarba cu o licarire tulburatoare. Chipul florii, atat de intunecat si misterios, incadrat de cercul auriu, are o semnificatie cosmica pentru pictor. Oare nu chiar asa arata o eclipsa de soare?"
Pe Gustav Klimt il putem admira si in Romania. El a realizat intre anii 1879 – 1886 numeroase lucrari artistice pentru decorarea resedintei regale de vara de la Palatul Peles din Sinaia: sala de teatru si plafonul holului de onoare.
Curentul: Art Nouveau
Tehnica: Ulei pe panza
Il poti vedea la: Muzeul Belvedere, Viena, Austria