Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maria Antoaneta sotia lui Ludovic al VI -lea
1.746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  REGINA MARIA A ROMANIEI - partea a II-a
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria inainte de Romania. 17 ani de poveste
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria, ultima romantica, prima femeie moderna
1.454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inima nomada a Marii Uniri
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria I a Portugaliei
428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inima de roman
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeta I si Elisabeta a II-a: Reginele de aur-Anglia
545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria a Romaniei
1.258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a Romaniei/Carmen Sylva.
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Maria Antoaneta, regina a Frantei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.07.2022  Adauga la favorite 201 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascuta la data de 2 noiembrie 1755 in Viena, Austria, Maria Antoaneta a devenit un simbol al exceselor monarhiei si este adesea asociata cu faimoasa expresie „Sa manance cozonac", cu toate ca nu exista dovezi care sa ateste ca a spus chiar acest lucru. Deoarece a fost consoarta lui Ludovic al XVI-lea timp de 20 de ani, aceasta a fost decapitata la distanta de noua luni de sotul sau la ordinul tribunalului revolutionar.

Primii ani de viata

Maria Antoaneta, ultima regina a Frantei, s-a nascut sub numele Maria Antonia Josepha Joanna la data de 2 noiembrie 1755 in Viena, Austria. Aceasta a fost al cincisprezecelea si ante-penultimul copil al Mariei Teresa, imparateasa Austriei si al imparatului Sfantului Imperiu Roman, Francisc I. Maria Antoaneta a trait o copilarie destul de lipsita de griji. A primit educatia tipica unei fete din inalta societate a secolului al XVIII-lea care era centrata, in primul rand, pe principiile religioase si morale, in timp ce fratii sai studiau subiecte mai academice.

Dupa incheierea Razboiului de Sapte Ani in anul 1763, pastrarea fragilei aliante dintre Austria si Franta a devenit o prioritate pentru imparateasa Maria Teresa. Consolidarea aliantelor prin intermediul casatoriilor era o practica comuna printre familiile regale europene la vremea respectiva. In anul 1765, Ludovic, delfinul Frantei ( cunoscut si ca Ludovic Ferdinand), fiul monarhului francez, Ludovic al XV-lea, s-a stins din viata, astfel succesorul tronului Frantei a devenit nepotul sau, in varsta de 11 ani, Ludovic-Auguste. In cateva luni, s-a hotarat ca Maria Antoaneta si Ludovic-Auguste sa se casatoresca.

Casatoria cu Ludovic-Auguste

In anul 1768, Ludovic al XV-lea a trimis in Austria un tutore pentru a o instrui pe viitoarea sotie a nepotului sau. Tutorele a constatat ca Maria Antoaneta era „mult mai inteligenta decat se presupunea in general", dar a adaugat ca din cauza „ca era lenesa si extrem de frivola este dificil de a o invata". Maria Antoaneta era un copil de doar 14 ani, avea o frumusete delicata, cu ochii gri-albastrui si parul blond-cenusiu. In mai 1770, aceasta se indrepta spre Franta pentru a se casatori, fiind escortata de 57 de trasuri, 117 slujitori si 376 de cai.

Maria Antoaneta si Ludovic-Auguste s-au casatorit la data 16 mai 1770. Tanara femeie nu s-a adaptat bine vietii dupa casatorie deoarece nu era pregatita, iar desele scrisori trimise acasa aratau un dor de casa intens. „Doamna, draga mea mama" scria intr-una dintre scrisori, „nu am primit niciuna dintre scrisorile tale dragi fara sa am lacrimi in ochi". Aceasta s-a plans de cateva ritualuri pe care trebuia sa le efectueze precum o lady din familia regala franceza. „Mi-am aplicat rujul si m-am spalat pe maini in fata intregii lumi", referindu-se la ritualul prin care trebuia sa se machieze in fata a zeci de curteni.

Regina Frantei

Ludovic al XV-lea a decedat in anul 1774, iar Ludovic-Auguste i-a urmat la tron ca Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta a devenit regina Frantei la varsta de 19 ani. Cei doi aveau personalitati total diferite: Ludovic era introvertit, timid si indecis, ii placeau activitatile solitare precum cititul si prelucrarea metalului, iar Maria Antoaneta era plina de viata, indrazneata si sociabila, ii placeau jocurile de noroc, petrecerile si moda extravaganta.



In timp ce regele mergea la culcare dupa miezul noptii, petrecerile si betiile Mariei Antoaneta abia incepeau.Cand ea se trezea inainte de pranz, el lucra de cateva ore bune. Dupa ce vestile au ajuns la urechea imparatesei Maria Teresa in anul 1777 conform carora fiica sa si Ludovic al XVI-lea nu si-au consumat casatoria, aceasta l-a trimis imediat pe fiul sau, Joseph al II-lea, (fratele cel mare al Mariei Antoaneta), in Franta pentru a fi consilier matrimonial. Se pare ca sfaturile sale, se pare ca au functionat. Un an mai tarziu, Maria Antoaneta a dat nastere unei fiice, Marie Therese Charlotte.

Din anul 1780, regina a inceput sa petreaca din ce in ce mai mult timp la Micul Trianon, castelul privat construit pentru ea de rege pe terenul Palatului de la Versailles, aproape intotdeauna fara rege. In aceeasta perioada au aparut zvonuri despre o relatie amoroasa cu diplomatul suedez, Contele Axel von Fersen. In timpul anilor 1780, in timp ce guvernul francez se confrunta cu probleme financiare si recolte sarace care au dus la cresterea pretului granelor in toata tara, stilul de viata extravagant al Mariei Antoaneta a devenit subiectul unei revolte a poporului. Numeroase pamflete o acuzau pe regina de ignoranta, extravaganta si adulter, unele dintre ele cuprindeau ilustratii desfranate, iar altele o numeau „Doamna Deficit"

In anul 1785, scandalul legat de un colier cu diamante a patat permanent reputatia reginei. Un hot care s-a prefacut a fi Maria Antoaneta a obtinut un colier cu 647 de diamante si l-a transportat ilegal la Londra pentru a fi vandut in bucati. Cu toate ca regina era nevinovata , aceasta era vinovata in ochii oamenilor. Refuzand sa se lase influentata de critica publica, in anul 1786 regina a inceput sa contruiasca un loc de refugiu extravagant langa Micul Trianon, la Versailles.

La 14 iulie 1789, 900 de muncitori si tarani francezi au navalit in inchisoarea Bastilia pentru a lua arme si munitie, acesta fiind inceputul Revolutiei Franceze. La data de 6 octombrie a aceluiasi an, o multime estimata la 10,000 de oameni s-au adunat in fata Palatului de la Versailles cerand ca regele si regina sa fie adusi la Paris. La Palatul Tuileries din Paris, indecisul Ludovic al XVI-lea aproape a paralizat, iar Maria Antoaneta i-a luat locul, intalnindu-se cu ambasadorii si consilierii si a trimitand scrisori urgente liderilor europeni prin care ii implora sa ajute la salvarea monarhiei in Franta.

Printr-un plan secret conceput initial de Maria Antoaneta si amantul ei, contele Axel von Fersen, familia regala a incercat sa fuga din Franta in iunie 1791, dar a fost capturata si au ajuns din nou la Paris. In septembrie 1791, regale Ludovic al XVI-lea a fost de acord sa sustina o noua constitutie schitata de Adunarea Nationala Constituita cu conditia de a-si pastra puterea in mod simbolic.

Cu toate acestea, in vara anului 1792, in timp ce Franta era in razboi cu Austria si Prusia, liderul radical iacobin care avea din ce in ce mai multa putere, Maximilien de Robespierre a cerut inlaturarea regelui. In luna septembrie a anului 1792, dupa o luna de maceluri teribile din Paris, Conventia Nationala a suprimat monarhia, a declarat instalarea Republicii Franceze, iar regele si regina au fost arestati.

Moartea si mostenirea

In ianuarie 1793, noua republica radicala l-a acuzat pe regele Ludovic al XVI-lea de tradare si l-a condamnat la moarte. La 21 ianuarie 1793, regele a fost tarat la ghilotina si a fost executat. In luna octombrie, Maria Antoaneta a fost pusa sub acuzare pentru tradare si furt, precum si pentru o acuzatie falsa cum ca l-ar fi abuzat sexual pe fiul sau.

Dupa un process care a durat doua zile, juriul format doar din barbati au gasit-o pe Maria Antoaneta vinovata pentru toate capetele de acuzare. Regina a fost condamnata la moartea cu ghilotina, precum sotul sau la data de 16 octombrie 1793.

Cu o noapte inainte de executie, Maria Antoaneta a scris o ultima scrisoare cumnatei sale, Elisabeta. „Sunt calma, asa cum sunt oamenii ai caror constiinta este curata". Apoi, cu putine momente inainte de executie, preotul care era prezent i-a spus sa aiba curaj, iar Maria Antoaneta i-a raspuns: „Curaj? Momentul in care toate grijile mele se vor incheia nu este momentul in care curajul imi va lipsi".

Maria Antoaneta, ultima regina a Frantei, a fost considerata ,atat o personificare a raului monarhiei, cat si apogeul modei si frumusetii. Partea ticaloasa este cel mai bine surprinsa de faimoasa poveste, desi incerta, prin care, dupa ce a auzit ca oamenii nu au paine sa manance, aceasta a remarcat „sa manance cozonac". Eroina este recunoscuta pentru alegerile garderobei, a bijuteriilor si pentru speculatiile neintrerupte asupra vietii sale amoroase extraconjugale. Ambele fete ale pesonalitatii Mariei Antoaneta demonstreaza tendinta de a ilustra viata si moarta sa ca simboluri pentru declinul monarhiilor europene in fata revolutiei globale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.