Regina Maria a Romaniei s-a nascut la Eastwell Park in Kent, si a fost initial Principesa de Edinburg.
A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg si Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesa Maria Alexandrovna, unica fiica a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
In consecinta, Printesa Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea si verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea si a Regelui George al V-lea.
A fost supranumita de popor "Mama ranitilor", "Regina-soldat", pentru atitudinea ei brava din timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de doamnele de la curte a lucrat direct pe front in spitale de campanie sau a coordonat activitatea unei fundatii de caritate.
Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei. Casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
Unul dintre exponatele Muzeului National al Romaniei, o cupa de argint oferita de municipalitatea Capitalei, aminteste de acest eveniment; piesa are gravata inscriptia: "Bine ai venit mireasa de Dumnezeu aleasa spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893".
Regina Maria, artista si colectionara de arta
Regina Maria a iubit arta, poezia si filosofia. Ea a continuat traditia Reginei Elisabeta de sustinere a acestora, ajutand cu burse de studiu si bani o seama de personalitati din lumea literara si artistica. A scris la randul ei Povestiri pentru copii, poezii, a pictat (mai ales acuarele) florile ei preferate fiind crinii si macii. A colectionat lucrari de arta ale unor pictori foarte cunoscuti precum: Arthur Verona, Stefan Popescu, Kimon Loghi, Cecilia Cutescu Storck, Nicolae Vermont, Eustatiu Stoenescu
Multe din obiectele personale pot fi vazute la Maryhill Museum, initial locuinta unui om de afaceri feroviare american, Sam Hill, cu care Regina Maria a purtat o indelungata corespondenta. Faimosul muzeu din Washington State, Statele Unite, la nordul Columbia River, expune mare parte din tinuta regala, mobilier precum si alte obiecte, inclusiv coroana reginei.