Rezumat: Asia Centrala si Siberia au jucat multa vreme doar un rol foarte limitat in discutiile despre originile umane moderne. Aceste zone au fost vazute ca fiind periferice pentru povestea noastra, despre care se credea ca au avut loc in principal in Africa, Europa si Asia de Est.
In ultimii ani, noi cercetari in Asia Centrala, in special in Muntii Altai, au adus dovezi ca aceasta regiune nu era periferie, ci era o zona in care diferite grupuri de hominini, cum ar fi oamenii moderni timpurii, oamenii de Neanderthal si enigmaticii Denisoveni - un grup cunoscute doar din cateva fosile fragmentare si ADN-ul lor - au interactionat. Prin combinarea ADN-ului antic, a datelor arheologice si morfologice, putem privi dinamica acestor populatii si putem explora aceste contacte. In aceasta discutie, voi prezenta cateva dintre progresele recente in intelegerea noastra a modului in care aceste grupuri au interactionat atat biologic, cat si cultural.
Biografia vorbitorului: Dr. Viola este un paleoantropolog care se concentreaza pe interactiunile biologice si culturale dintre diferitele grupuri de hominini din Pleistocenul tarziu.
Dupa ce a studiat la universitatile din Bordeaux si Viena, a petrecut patru ani ca bursier postdoctoral la Max-Planck-Institute of Evolutionary Anthropology din Leipzig, iar acum este profesor asistent la Departamentul de Antropologie, Universitatea din Toronto.
Cercetarea Dr. Viola foloseste o abordare interdisciplinara care combina date morfologice, arheologice si genetice pentru a intelege mai bine cum au interactionat oamenii de Neanderthal, enigmaticii lor veri asiatici, denisovenii si primii oameni moderni. A condus sapaturi in Europa Centrala si Asia Centrala, iar in prezent lucreaza in pestera Sel'ungur din Kargazstan.