Varza de Bruxelles se inrudeste cu varza, o verisoara mai mare, precum si cu alte legume din aceeasi familie, cum sunt broccoli si kale. Ca intreg, este o priveliste surprinzatoare: muguri de culoare verde deschis sunt prinsi in spirala de o tulpina lunga; in unele tari poate fi gasita in aceasta forma la piata. Si-a castigat acest nume deoarece, timp de sute de ani, a fost cultivata in jurul orasului care acum este capitala Belgiei.
De ce e sanatoasa?
Fie ca ne place gustul ei fie ca nu, varza de Bruxelles are o valoare nutritionala extraordinara. Unul dintre beneficiile esentiale ale ei si ale altor plante din familia Brassica este faptul ca reprezinta o sursa importanta de sulf – contine substante chimice care se numesc glucozinolate, care joaca un rol important in caile de detoxifiere ele ficatului. S-a descoperit ca unele dintre acestea, cum sunt sinigrina, sulforafanul si indole-3-carbinol (I3C), au puternice proprietati anticancerigene.
Oamenii de stiinta au descoperit ca acestea ajuta la prevenirea tipurilor de cancer associate dezechilibrelor hormonale, cum sunt cancerul la san sau cel de prostata. Sulforafanul poate de asemenea preveni cancerul de colon, iar I3C este implicat in procesarea estrogenului, astfel ajutand la echilibrarea ciclului menstrual. In plus, I3C este considerat a fi benefic pentru inima: ajuta la pastrarea sanatatii cardiovasculare deoarece are un effect benefic asupra felului in care este procesat colesterolul in corp. Chiar si dupa gatire, care reduce nivelurile unora dintre nutrienti, varza de Bruxelles contine cu aproximativ 20% mai multa vitamina C decat portocalele proaspete. Deci ajuta la pastrarea unei pieli sanatoase, printre altele.
Ca toate plantele din familia Brassica, varza de Bruxelles are un continut ridicat de fibre, care ajuta la functionarea corecta a intestinelor si alimenteaza bacteriile binefacatoare din intestine.
Este o sursa excelenta de acid folic si fier, precum si de beta caroten si de substante inrudite cu acesta, luteina si zeaxantina. Aceste carotene sunt benefice sistemului imunitar si sunt eficiente in special in protejarea ochilor impotriva degenerarii maculare cauzate de varsta sau de lumina soarelui.
Cand trebuie mancata?
Varza de Bruxelles este cea mai gustoasa in mijlocul iernii; devine foarte dulce dupa primele geruri