Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Stilul gotic in arhitectura franceza
1.553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Perioada clasica (1730 - 1820)
1.270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai bune zece opere de arta cu vitralii din lume
422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henry Purcell - compozitor englez de muzica baroca
1.811 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jucatorii de carti’ - Paul Cezanne
586 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maestrii vitraliilor creeaza capodopere
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rococo: Perioada baroca tarzie flamanda
349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Menuet
3.673 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Philipp Telemann
983 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARC LALIQUE
521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Catedrala Sf. Paul: Minunea baroca

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.12.2021  Adauga la favorite 318 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Proiectata de Sir Christopher Wren dupa ce Marele Incendiu a distrus predecesoarea sa in 1666, Catedrala Sfantul Paul este a cincea catedrala construita aici, in locul numit Ludgate Hill. Prima biserica dedicata sfantului protector al orasului Londra a fost construita aici inca in anul 604 d.Hr.. Finalizata in 1713, catedrala este celebra pentru gazduirea unei multitudini de evenimente importante in istoria Marii Britanii, cea mai proeminenta, a ultimilor ani, fiind casatoria Dianei cu printul de Wales, Charles, fiul actualei regine a Angliei, Elisabeta a II-a. Catedrala Sfantul Paul este cea mai mare din Anglia si este considerata o minune arhitectonica, Christopher Wren inspirandu-se, pentru constructia ei, din stiluri variate, in mare parte importate. De exemplu, fatada catedralei este decorata cu doua grupuri de cate doua coloane de origine corintica dar compuse intr-un stil francez, inramate de doua turnuri inspirate din arhitectura Bisericii Romane a Sfantului Agnese, opera lui Francesco Borromini.

Edificiul este dominat de un dom incredibil, devenit in timp simbol al rezistentei natiei britanice, in primul rand datorita faptului ca a rezistat bombardamentelor teribile din timpului celui de-al Doilea Razboi Mondial, care a distrus majoritatea structurilor din imprejurimi. Interiorul domului este decorat cu picturi reprezentand viata Sfantului Paul. Naosul, transeptele si corul sunt in forma de cruce, ca in cazul catedralelor medievale, insa interiorul reflecta clar influentele miscarii Baroc. O statuie a poetului elisabetan John Donne poate fi vazuta pe un culoar din partea sudica. In cripta gazduita de Catedrala Sfantul Paul sunt inmormantati, printre altii, arhitectul Christopher Wren, ducele de Wellington si Lordul Nelson, amiral in cadrul marinei britanice.

Alte atractii unice oferite de catedrala Sfantul Paul din Londra sunt galeria de piatra (Stone Gallery), galeria de aur (Golden Gallery) si celebra Whispering Gallery, un sistem acustic care permite unei persoane situate la un capat, sa auda clar soaptele din celalalt capat.

Catedrala Sfantul Paul ramane un simbol reprezentativ al orasului Londra, vizitat de-a lungul timpului de milioane de turisti. A jucat si inca joaca un rol important in viata sociala si artistica a celui mai mare oras din Europa, un loc de intalnire pentru oameni si ideile lor, un centru al artelor, invataturii intelepte si a dezbaterilor publice.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.