Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nicolae Grigorescu primul dintre fondatorii picturii rom
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Patriarhul artei romanesti - Nicolae Grigorescu
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Patriarhul artei romanesti - Nicolae Grigorescu
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adam Baltatu
1.712 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Freud-pictor britanic (1922-2011)
1.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Blaga ... Vivaldi.. Primavara !
1.618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  In memoriam- Ion lucian a incetat din viata, samb
1.653 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colectia prof. Garabet Avachian
1.740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afisul: Nasterea publicitatii moderne
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PICTORUL CONSTANTIN FLONDOR
463 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Lucian Grigorescu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.07.2016  Adauga la favorite 1.504 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lucian Grigorescu (n. 1 februarie 1894, Medgidia - d. 28 octombrie 1965, Bucuresti) a fost un pictor roman postimpresionist.

Studiaza pictura cu G.D. Mirea si Gabriel Popescu intre 1912 si 1915 la Academia de Belle Arte din Bucuresti. Dupa intreruperea cauzata de razboi, reia studiile in anii 1918-1920. Isi continua formatia artistica la Roma (1921-1923) si Paris (1924), unde frecventeaza atelierele de la "Grande Chaumiere" si "Academie Ranson", in atelierul lui Roger Bissiere. Pe un drum urmat adesea de artisti, incepand cu repezentantii impresionismului, calatoreste spre sudul Frantei, lucrand, intre 1927-1939 la Cassis, fascinat de lumina intensa, de culorile proaspete ale regiunii.

Participa la saloanele oficiale din Romania, la expozitii organizate de "Tinerimea Artistica", "Grupul nostru", "Arta" etc. Pictorul, pe care criticul N. Argintescu-Amza il considera, in monografia ce i-a consacrat-o, "unul dintre cei mai interesanti, mai complexi si mai personali postimpresionisti in cadre mondiale", ramane credincios elanurilor sale din tinerete, daruindu-se cu o nedisimulata placere lucrului in "plain-air" (Peisaj la Martigne, Mogosoaia).

Lucian Grigorescu a fost inainte de toate un pictor al naturii, dar aici trebuie adaugata si natura umana. Cele mai multe portrete apartin perioadei tarzii a artistului, totusi si in tinerete a realizat unele portrete semnificative. Printre acestea este de mentionat "Arlechinul", aflat in muzeul Zambaccian. Din tablou se degajeaza o tristete care nu este atenuata de imbracamintea colorata a personajului, o lumina de pastel acopera intreaga imagine, a carei valoare cromatica este depasita de semnificatia umana vibranta.

Traind cu patetism miracolul inepuizabil al unei naturi exuberante, scaldata de soare, artistul dezvolta, departe de experientele de ultima ora ale Parisului sau altor centre europene, idealurile devenite clasice ale impresionismului. Pe aceasta directie, resimte si ecouri din creatia lui Paul Cezanne, deschizator de noi orizonturi pentru arta secolului al XX-lea. Realitatea este respectata, transfigurata insa de o puternica sensibilitate personala.

In 1948, Lucian Grigorescu a fost ale membru corespondent al Academiei Romane.

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romine, pictorului Lucian Grigorescu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populara Romina „pentru merite deosebite in activitatea desfasurata in domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice si cinematografiei


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.