Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Arcul de Triumf Bucuresti - mic istoric
1.037 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete marea piramida Keops
2.074 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hodos-Bodrog, Arad-Romania
2.395 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1Desertul Danakil,2Efectele radiatiilor din Fukushima
512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un loc numit Etruria
444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Cultul craniului
475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Herodot
300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Svabii din Banat
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - primii fermieri
421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nasterea civilizatiei - Rise of Uruk
396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mausoleul din Halicarnas

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.11.2021  Adauga la favorite 244 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria mausoleului incepe odata cu extinderea regatului persan care a ajuns pana in Mesopotamia, nordul Indiei, Siria, Egipt, si Asia Mica, astfel datorita vastului teritoriu, regele nu putea sa controleze noul imperiu fara ajutorul guvernatorilor locali. La fel ca alte provincii, regatul Caria din vestul Asiei Mici era atat de departe de capitala Persiei incat era, practic, autonom, intre anii 377 - 353 i.e.n.. cand a domnit regele Mausol, care a mutat capitala la Halicarnassus.

Termenul de "mausoleu" cunoscut in zilele noastre provine de la numele regelui persan Mausol care guverna provincia Caria. Constructia Mausoleului de la Halicarnassus a fost ceruta de catre Artemisia, sotia si sora regelui Mausol , in memoria acestuia pentru a-i servi drept mormant. Combinand o superba arhitectura cu o sculptura magnifica, Mausoleul de la Halicarnas oferea o priveliste extraordinara. Pentru constructia mausoleului au fost angajati doar cei mai desavarsiti arhitecti Pytheos si Satyros alaturi de sculptorii Scopas si Timotheos, monumentul iesit din mainile lor a cunoscut o faima ce a dainuit secole la rand.

Mausoleul din Halicarnas - pictura
Mausoleul de la Halicarnassus se gasea in orasul Halicarnassus sau Bodrumul de azi situat in sud-vestul Turciei la mai putin de 110 kilometri spre sud de Efes, pe malul Marii Egee. Regiunea, avea o importanta deosebita din punct de vedere strategic pentru navigatia din Mediterana orientala, fiind adesea teatrul unor conflicte militare.

Mausoleul a fost terminat in jurul anului 350 i.e.n. la 3 ani dupa moartea lui Maussollos, si la un an dupa cea a surorii sale Artemisia, mai bine de 16 secole, mausoleul a ramas in conditii bune, pana cand un cutremur a cauzat stricaciuni la acoperis si la coloane. La inceputul secolului XV, Cavalerii Sf. Ion din Malta au invadat regiunea si au construit un mare castel pentru cruciati dupa care in anul 1494, au dorit sa-l fortifice si au folosit pietrele mausoleului. Pana in anul 1522, aproape fiecare piatra din mausoleu a fost folosita pentru constructii. Marele castel exista si astazi in Bodrum, iar piatra fina si blocurile de marmura se pot vedea in zidurile sale. Sunt sculpturi ramase din vechiul mausoleu expuse la British Museum, in Londra, sculpturi care reprezinta bataliile dintre greci si amazoane. Pe amplasamentul mausoleului nu a mai ramas decat temelia a ceea ce a fost candva una din Marile Minuni ale Lumii Antice.

Ruinele Mausoleului din Halicarnas
Mausoleul din marmura are o forma dreptunghiulara si este compus dintr-un podium, camera mormantului si a sarcofagului, coloanele de marmura, masurau 12 metri si sprijineau un acoperis piramidal, acestea aveau pe ele ornamente in forma de spirala, denumite volute, acestea impodobeau partea de sus a coloanelor, care erau construite in stilul ionic. Leii de marmura se gaseau de jur imprejurul bazei acoperisului care probabil au fost aranjati unul dupa altul reprezentand strajerii care sa indeparteze raul. In varful constructiei se afla un car triumfal tras de patru cai, inalt de 6 metri care incununa varful acoperisului, carul era sculptat din marmura, iar caii aveau zabale de bronz si capestre placate cu aur, carul era "manat" de statuia lui Mausol. De jur imprejurul postamentului pe care se afla carul, se gasea o banda decorativa, numita friza, care infatisa o lupta dintre greci si centauri, care erau de o parte oameni si de o parte cai. Inaltimea totala a structurii este de 45 de metri ce se compune din inaltimile componentelor: 20 m podiumul, 12 m coloanele, 7 m piramida si 6 m statueta de pe top. Acoperisul a fost construit in trepte, inalt de sapte metri, din marmura alba imitand forma unei piramide. Arheologii au calculat ca fiecare dintre aceste trepte ar fi fost de 30 cm inaltime.

Vestigiile Mausoleului din Halicarnas, pot fi vizitate astazi in partea de nord a orasului Bodrum din Turcia la aproximativ un kilometru de centru, acestea sunt cuprinse astazi intr-un muzeu in aer liber accesibil publicului larg.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.