Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Furia naturii - Uraganele
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uraganele. 10 lucruri pe care nu le stiati
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERELE UNIVERSULUI - ENERGIA FORMEI
118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Terra interior si exterior
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Barbarii
1.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in recifuri
548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amelie Nothomb
1.119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentarul care a socat Grecia
923 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vantul si schimbarile climatice
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ce sint uraganele?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.08.2021  Adauga la favorite 318 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Furtuna tropicala de mare intensitate. Uraganele iau nastere atunci cand o furtuna se deplaseaza deasupra oceanului. In contact cu apa mai calda (cel putin 26,5 grade Celsius), energia furtunii creste. In felul acesta ia nastere un vant rotativ care, daca depaseste 119 km/h este considerat uragan. Uraganele apar in oceanele Atlantic, Pacific si Indian la latitudini de 10-30 de grade si au denumiri diferite, in functie de regiune. De exemplu, in Asia de est se numeste taifun. Uraganele pot dura de la o zi la cca. o luna, in functie de cantitatea de energie inmagazinata. In afara temperaturii apei, un rol important il are si pseudoforta Coriolis, care confera furtunii miscarea de rotatie specifica.

In functie de intensitate, uraganele sunt clasificate conform scalei Saffir-Simpson pe cinci trepte. Un uragan de categoria 1 are o viteza a vantului cuprinsa intre 119 si 153 km/h, in vreme ce unul de nivel 5 depaseste 251 km/h, iar efectele sunt devastatoare: copaci smulsi din radacina, vehicule si alte corpuri grele ridicate in aer, valuri marine foarte inalte, inundatii puternice etc.

In momentul in care atinge tarmul, poate provoca pagube uriase, afectand suprafete de ordinul sutelor sau miilor de km patrati, cum a fost cazul in anul 2005, cand uraganul Katrina a afectat sudul SUA, cu un impact maxim asupra orasului New Orleans. In Atlanticul de nord, sezonul uraganelor incepe in luna iunie si dureaza pana in noiembrie cand oceanul se raceste si nu mai poate furniza energie suficienta. Intr-un sezon mediu, se produc cca. 6 uragane din care doua sunt de categoria a treia sau mai mari (peste 178 km/h). In ultimii ani, in special dupa 1995, numarul uraganelor puternice s-a marit. Numerosi oameni de stiinta pun aceasta intensificare pe seama incalzirii globale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.