Vietuitoarele recifului de corali sint pictate in nuante surprinzatoare de verde, albastru, galben si rosu. Oamenii de stiinta invata sa descifreze mesajele transmise de aceste culori si sa le perceapa asa cum o fac pestii.
Priveste nuantele vii de galben si albastru si rasucirile bizare ale unui singur peste-inger imperial si-ti vei da seama de capriciile evolutiei. Exploreaza-i locuinta din reciful luxuriant de corali si in curind simturile iti vor fi coplesite, asaltate de culori si modele ce variaza de la sublim la tipator. Recifele de corali sint fara indoiala cele mai colorate locuri de pe pamint. Oare de ce?
Oamenii de stiinta au descoperit de mult rolul jucat de culori in selectia sexuala si in avertizarea asupra pericolului. Dar numai cam in ultimul deceniu am inceput sa intelegem cum lungimile de unda ale luminii (si deci ale culorilor) apar la diferite adincimi si cum ochii diverselor vietati marine percep aceasta lumina si se vad unele pe altele.
Pentru a ma documenta asupra felului cum animalele de recif folosesc culorile, m-am alaturat fotografului Tim Laman in largul coastelor din Fiji si Indonezia. Dincolo de recifele de pe glob unde apele sint intunecate sau tulburi, majoritatea vietuitoarelor folosesc mijloace nonvizuale de comunicare, cum ar fi mirosul, gustul, simtul tactil si sunetul. Dar in apele limpezi, luminate de soare, ale recifelor de corali, lumina abunda, vederea predomina si animalele – atit cu vedere, cit si fara– se invesminteaza in culori stralucitoare nu numai pentru a-si atrage partenerii sau a-si ameninta dusmanii, dar si pentru a-si face reclama, pentru a scapa de pradatori, a prinde prada sau chiar pentru a se ascunde.
Tim si cu mine am inceput munca studiind sistemele de recife sanatoase din Fiji (National Geographic, noiembrie 2004). Plutind la 25 m adincime, Tim si-a indreptat lanterna spre un petic de recif, dezvaluind nuante vii de rosu pe ramurile coralului. Dar cind am stins lumina artificiala, am vazut reciful mai aproape de cum il vad pestii si era o lume diferita. In fata ochilor ne-au aparut nuante de albastru deschis, verde, violet si galben. Rosul nu mai era vizibil, lungimile sale de unda, mai mari, fusesera absorbite de moleculele de apa si de resturi. Pigmentii rosii ai animalelor marine pot functiona ca gri sau negru la adincime. Incepem insa sa aflam mai multe despre galbenul si albastrul ce domina atit de mult garderoba pestilor de recif – si fac din ei valoroase trofee pentru colectionari.