Pentru ca ne aflam in plin proces de amenajare a curtilor si gradinilor va recomandam pentru plantare un arbore decorativ care, in perioada de inflorire, poate fi punctul de atractie al spatiului din preajma casei: magnolia.
Magnoliile sunt printre cele mai parfumate si mai specataculoase plante de primavara. Exista o varietate de peste 50 de specii diferite de arbori de magnolie care infloresc intr-o varietate de culori, de la alb si pana la nuante foarte inchise de mov. Asa ca sigur veti gasi culoarea care se potiveste gusturilor dumneavoastra.
Cel mai bun moment pentru plantarea magnoliei este acum, la sfarsitul lunii aprilie. Inainte sa achizitionati puietul de magnolie stabiliti locul unde vreti sa-l platati. Aceasta planta are nevoie de spatiu si multa lumina pentru a se dezvolta cum trebuie.
Groapa in care va fi plantata magnolia nu trebuie sa depaseasca dimeniunea de 70 de cm. Pe fundul acesteia se va aseza un strat de pietris pentru a se eveita putrezirea radacinii.
Dupa ce se introduce puietul in groapa se incepe acoprirea radacinii cu pamant. Ideal ar fi ca acest pamanat sa fie luat din padure, deoarece acesta are in componenta lui si frunze putrezite, si actioneaza ca ingrasamanat natural. Dupa umplerea gropii se taseaza bine locul care acopera radacina.
Ingrijire
Arborele proaspat plantat se uda de circa doua-trei ori pe saptamana, pana cand acesta este prins suficient de bine. Arborii maturi de magnolie trebuie udati saptamanal, iar in perioada secetoasa o data la trei-patru zile. In ceea ce priveste taierea, aceasta operatiune nu este recomandata deoarece este un arbore foarte sensibil. Taierea poate afecta modul cum va inflorii in anul urmator.
Magnolia este un arbore care creste putin mai greu decat alte tipuri de arbori ornamentali. Dar daca ati vazut vreodata o magnolie inflorita stiti ca satisfactia de a avea in curte un asemenea copac merita asteptarea.
https://www.youtube.com/watch?v=0t4R_WZikQ0&t=119s
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba este unul dintre cele mai vechi specii de copac. Acesta este originar din zona Asiei, face parte din familia Ginkgoaceae, iar despre el se spune ca este cel mai batran supravietuitor dintre toate speciile de copac, rezistand inca din era mezozoica. Charles Darwin, in lucrarea sa "Originea speciilor", a numit acest arbore ca fiind "o fosila vie".
Pentru frumusetea lor, inca din antichitate, au fost plantati in preajma templelor budiste ca semn de pietate. Tot in acea perioada frunzele de ginkgo biloba erau folosite ca moneda de schimb, ceea ce ne demosntreaza ca inca de pe atunci oamenii si-au dat seama cat de pretios este acest arbore.
Ginkgo biloba a fost adus in Europa abia in anul 1710 si plantat in gradinile botanice ca arbore decorativ. Acesta ajunge la o inaltime de 20-25 de metri si este o specie foarte longeviva, existand exemplare care au atins varste de peste 1000 de ani. Cateva exemplare de ginkgo au rezistat chiar bombardamentului atomic de la Hiroshima, fapt care demonstreaza ca este o specie foarte adaptabila la schimbari bruste ale mediului.
Lasand la o parte proprietatile ornamentale ale arborelui ginkgo ne vom referi acum si la calitatile ei medicinale. In medicina traditionala, ginko biloba poate trata o serie de afectiuni circulatorii sau ale memoriei, contine antioxidanti puternici, creste eficienta metabolismului, ajuta la scaderea colesterolului si lista poate continua.
Frunzele de Gingko biloba contin doua tipuri de substante (flavonoide si terpenoide) despre care se spune ca au proprietati antioxidante. Aceste substante combat radicalii liberi, compusi daunatori organismului (acestia modifica membrana celulelor, modifica ADN-ul si contribuie la imbratranirea organismului).
Plantele de ginkgo se inmultesc foarte usor, fie prin fructe, fie prin puieti. In cazul in care vreti sa plantati din fructe este bine sa stiti ca acestea se recolteaza in lunile septembire-octombrie, se curata de invelisul carnos si se depoziteaza in locuri uscate pana in primavara cand vor si semanate.
Ginkgo biloba este un copac invaluit in mister. Acesta ne uimeste atat prin infatisare cat si prin proprietatile farmacologice extraordinare, el fiind folosit ca medicament de peste 5000 de ani. Frunzele sale au un aspect inconfundabil, fiind un arbore cu diferite denumiri precum: Bradul sacru, Arborele de 40 de taleri, Arborele vietii, Arborele celor 40 de steme, Parul fecioarei, Arborele pagodelor sau Arborele templier.