Magnolia este o planta nepretentioasa, care se planteaza primavara, pana la sfarsitul lui aprilie sau toamna
Aparitia frunzelor copacilor este un bun indiciu ca plantarea magnoliei este tarzie
Magnolia este o planta care iubeste soarele, dar se poate cultiva si la semiumbra. Iubind caldura, se cultiva la altitudini relativ joase, pana la 600 de metri inaltime, si la locuri adapostite, de preferinta pe langa cladiri sau ziduri. Distantele de plantare fata de alte specii sunt de circa 4 metri, in cazul in care formele sunt arboricole, sau de circa 3 m, daca magnoliile sunt arbustiforme.
Ce presupune cultura magnoliei?
Adela Barbulescu, cercetator principal, director Statiunea de Cercetare Pomicola Baneasa: „Fiind originara din tinuturi calde, magnolia are nevoie de un climat bland, cu ierni mai putin geroase, fara curenti de aer si geruri tarzii de primavara. Solurile in care se cultiva sunt profunde si reavene, usor acide si alcaline. Atentie la modul de executare a gropii in care se planteaza magnolia! Marimea acesteia este determinata de marimea sistemului radicular, care nu trebuie sa depasasca 60 - 80 cm si este sub forma de cub.
Dupa ce s-a sapat groapa, pe fundul acesteia se asaza un strat de nisip de rau sau pietris de circa 5 cm, pentru a evita stagnarea apei, care favorizeaza putrezirea radacinii. Apoi se adauga o movilita de pamant alcatuit in proportie de 50 la suta din pamantul provenit de la saparea gropii si pamant de frunze de padure. Urmeaza asezarea plantei cu sistemul radicular pe aceasta movilita si se adauga treptat tot un amestec de pamant in proportii egale, format din pamant de frunze de padure si pamantul rezultat din saparea gropii.
Pe masura ce se adauga pamantul, acesta se calca usor in jurul plantei pentru a se elimina golurile de aer. Cand groapa este plina pe trei sferturi, se uda cu circa 5 litri de apa, dupa care se adauga restul de pamant, pana la umplerea totala. La plantare, aveti grija ca nivelul coletului plantei sa fie la nivelul solului. Planta se musuroieste usor tot cu pamant, dar musuroiul trebuie sa aiba forma de lighean, cu diametrul de circa 50 cm. Acest lighean favorizeaza retinerea apei in jurul plantei, la udare
Udarile se fac, de regula, la distanta de o saptamana sau, daca timpul este secetos, la 3 - 4 zile. Cantitatea de apa este de circa 5 litri la fiecare udare, dar se are in vedere sa nu balteasca apa, fiindca astfel s-ar produce asfixierea plantei. Toata apa adaugata trebuie sa se infiltreze in sol. Magnolia este o planta nepretentioasa in general, mai putin la conditiile de clima. Este sensibila la ierni cu temperaturi scazute, la geruri tarzii de primavara, la curenti de aer, soluri argiloase si secetoase.
https://www.youtube.com/watch?v=0t4R_WZikQ0&ab
Gura leului o floare indragita
Gura leului ( Antirrhinum, Snapdragon) este una dintre florile de gradina cele mai indragite la noi pentru coloritul ei minunat si pentru usurinta cu care se cultiva, fiind rezistenta la seceta dar preferind totusi plin soare, o irigare moderata si un pamint fertil. Chiar daca ne-am obisnuit cu prezenta ei in ronduri si borduri atragatoare, Gura leului are o istorie veche si onoranta: anticii greci au observat-o pentru prima data si i-au dat numele, Antirrhinum, considerind ca se aseamana cu un nas; francezii i-au spus Gura de lup iar germanii si italienii – la fel ca si noi: Gura leului.
Gura leului cea mai cultivata la noi este specia Antirrhinum majus, care poate avea inaltimi diferite : pitica 30-45 cm, medie 75 cm si inalta peste 75 cm. Este o planta perena, dar la noi se cultiva de obicei ca planta anuala.
Cum se cultiva, cum se planteaza si cum se ingrijeste Gura leului. Semintele se asaza in rasadnite in luna martie si se planteaza in cimp in intervalul aprilie-mai. Rasadurile de gura leului trebuie sa pastreze o distanta de 20x20 cm intre ele, pentru ca planta sa se dezvolte corespunzator.Gura leului este recomandata pentru ronduri si borduri, si infloreste bogat, rasplatindu-l generos pe cultivator, din luna iunie si pina in octombrie.