Heliconia este o planta spectaculoasa, fiind numita si „Falsa pasare a paradisului“. O perioada lunga de timp s-a considerat ca aceste plante fac parte din genul musacee, din cauza asemanarii cu plantele de banan. Heliconia are frunzele foarte lungi, putand ajunge la 100-150 de centimetri. Acestea cresc pe tulpini lungi si rigide, ceea ce face ca planta sa capete forma unui arbust bogat.
Din luna martie si pana in octombrie, planta produce inflorescente de dimensiuni mari si foarte spectaculoase. Acestea au forma unui spic si diferite culori, de la argintiu la rosu, roz sau galben. Inflorescentele apar in varful tulpinilor, care de multe ori au tendinta sa se arcuiasca sub greutatea lor. Heliconia poate fi cultivata foarte bine si ca planta de apartament, dar poate „impodobi“ si aleile gradinilor. Pe langa aspectul deosebit al florilor, planta este foarte apreciata si pentru faptul ca acestea tin cateva saptamani. In natura, Heliconia se intalneste in America tropicala, in cateva insule din Pacific si in Indonezia.
Ingrijire
Aceasta planta iubeste locurile foarte luminoase, insa la adapost de razele directe ale soarelui. Nu suporta oscilatiile de temperatura si nici frigul, nerezistand la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius. Din aceste motive, este recomandata cultivarea Heliconiei in apartament si mutarea acesteia in gradina sau in exterior doar in timpul lunilor calde. In perioada vegetativa, se uda periodic, cand solul este uscat. Evitati excesul de apa, care poate duce la putrezirea radacinilor, dar si acumularea de apa in ghiveci. Planta nu se va dezvolta armonios in cazul in care nu va fi udata mult timp.
In perioada vegetativa, este recomandata administrarea de ingrasamant pentru plantele cu flori, o data la 15-20 de zile. In ceea ce priveste solul, acesta trebuie sa fie foarte bine drenat, fiind recomandat sa amestecati pamant de gradina cu nisip, in cantitati egale. Trebuie sa stiti ca rizomul nu trebuie plantat prea adanc in sol, ci trebuie doar putin acoperit.
Inmultire, paraziti si boli
Inmultirea se face toamna, prin diviziunea rizomilor. Operatia de divizare este recomandata sa se faca odata la doi-trei ani. Dezgropati-i cu atentie si spalati pamantul de pe ei si de pe radacini. Taiati rizomii cu un cutit bine ascutit, astfel incat fiecare sa aiba cateva frunze si cateva radacini mari. Plantati-i apoi in ghivece mici, in care ati pus pamant amestecat cu nisip. Asigurati o umiditate crescuta la inceput, pana cand noile plante prind radacini. Cand acestea au inceput sa creasca, mutati-le in ghivece mai mari. In ceea ce priveste bolile, Heliconia este o planta extrem de rezistenta. Cu toate acestea, specialistii recomanda adesea aplicarea unui tratament preventiv la inceputul primaverii. Folositi un insecticid cu spectru larg de actiune. In momentul in care planta a ajuns la maturitate si tulpinile sunt suficient de groase, puteti folosi ca masura de protectie si un antifungicid.