AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Dantela cu acul este cusuta cu ajutorul acului si a atei. Aceasta este cea mai flexibila din arta dantelei. Unii considera ca acest tip este cel mai autentic. Metoda este considerata a fi virful artei dantelariei, prin finete si consumul mare de timp ce-l presupune. In trecut se foloseau cele mai fine fire ce nu se mai intalnesc in zilele noastre.
Dantelele cusute, executate cu acul pe o foaie de hartie sau pergament ce contin un desen. Dantela urmeaza contururile desenului fara ca firele care o constituie sa traverseze vreodata hartia sau pergamentul. Firele care formeaza "scheletul" dantelei sunt totusi fixate temporar in anumite locuri prin puncte in care firul traverseaza hartia sau pergamentul, pentru a facilita executarea dantelei. Dintre dantelele cusute se pot cita: dantelele cu punct de Alencon, Argentan, Venetia etc.
Dantela cu acul era populara in Venetia in jurul anului 1450. Seamana mai mult cu o broderie din fire scoase: din baza tesaturii se eliminau firele urzelii, cele ramase se brodau in diferite cusaturi. La inceputul secolului al XIV-lea pentru a ajunge la o transparenta totala numarul de fire scoase a crescut, iar unii mestesugari au gindit sa evite scoaterea firelor unui tesut si au inceput sa coase cu acul un fundal nou, care semana cu o plasa. Astfel nu era necesar de un suport textil pentru broderie, si unii au inceput sa coase fundalul si ornametul concomitent. In aceasta maniera s-a nascut dantela cu acul, efectuata doar cu ajutorul acului si a atei. Acest tip de dantela a fost numit "punto in aria", sau "punct(cusatura) in aer".